Myanmar bygger leir for rohingya-flyktninger

Over 650.000 rohingyaer ble i løpet av få måneder drevet på flukt fra regjeringsstyrkenes herjing i Myanmar til Bangladesh. Foto: AP / NTB scanpix
Over 650.000 rohingyaer ble i løpet av få måneder drevet på flukt fra regjeringsstyrkenes herjing i Myanmar til Bangladesh. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myanmar bygger en leir for å ta imot over 30.000 returnerte rohingya-flyktninger fra Bangladesh, men menneskerettighetsorganisasjoner advarer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 650.000 medlemmer av Myanmars muslimske rohingya-minoritet har flyktet til nabolandet Bangladesh siden regjeringsstyrkene innledet en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor.

Flyktningene forteller om drap, massevoldtekt og grove overgrep, og flere hundre landsbyer er lagt i aske. FN har anklaget regjeringsstyrkene for etnisk rensing, men nektes å sende inspektører til Rakhine.

Returavtale

I november undertegnet Myanmar og Bangladesh en avtale om retur av flyktningene, til protester fra menneskerettighetsorganisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som understreket at slik retur må være frivillig.

– På nåværende tidspunkt er ikke forholdene i Rakhine i Myanmar slik at det er mulig med trygge og bærekraftige returer, sa UNHCRs talsmann Adrian Edwards.

Nyopprettet leir

Ifølge Myanmars minister for velferd, nødhjelp og bosetting, Win Myat Aye, begynner returen av rohingya-flyktninger 22. januar, og de første som kommer skal midlertidig plasseres i en nyopprettet leir i Hla Po Khaung.

Phil Robertson i Human Rights Watch er skeptisk.

– Mest sannsynlig vil de bli sperret inne i en leir for internflyktninger, omringet av politi og soldater, advarer han.