Nord-Korea og Sør-Korea enige om å gjenopprette militær direktelinje

Lederen for Nord-Koreas forhandlingsdelegasjon, Ri Son Gwon, (i midten) hilser på sørkoreanske tjenestemenn etter at han har krysset grensen for å delta i samtaler i den demilitariserte sonen i Paju i Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix
Lederen for Nord-Koreas forhandlingsdelegasjon, Ri Son Gwon, (i midten) hilser på sørkoreanske tjenestemenn etter at han har krysset grensen for å delta i samtaler i den demilitariserte sonen i Paju i Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea er blitt enig med Nord-Korea om å gjenopprette en militær direktelinje, opplyser sørkoreanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen er inngått i forbindelse med samtalene mellom de to landene natt til tirsdag norsk tid.

Linjen har vært stengt i nesten to år. Den gjenopprettes mindre enn en uke etter at en sivil telefonlinje igjen ble tatt i bruk på grensen mellom de to landene.

Direktelinjen vil være fullt ut operativ fra og med onsdag, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Ifølge Sør-Koreas visegjenforeningsminister Chun hae-Sung kommer Sør-Korea til å bruke den militære direktelinjen fra klokka 8 onsdag morgen.

Telefonlinjen ble stengt i februar 2016 da Sør-Korea besluttet å stenge en felles industrisone rett ved grensen. Mange nordkoreanere jobbet ved fabrikkene i sonen.

En annen militær direktelinje ved den østlige delen av grensen har vært ute av drift siden 2008. Forbindelsen ble brutt etter at Sør-Korea la ned et turistprogram som organiserte turer til et fjell like ved grensen til Nord-Korea. Denne linjen vil ikke bli gjenopprettet på grunn av tekniske problemer.