Åpen for alle - alltid

Jerusalem-uro legger demper på julefeiringen i Det hellige land

En mann forkledd som julenisse leder an i fremst i juleparaden ut av gamlebyen i Jerusalem søndag formiddag.
En mann forkledd som julenisse leder an i fremst i juleparaden ut av gamlebyen i Jerusalem søndag formiddag. Foto: Oded Balilty / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristne fra hele verden samlet seg til julefeiringen i Det hellige land søndag, men uroen rundt Jerusalem kaster en skygge over arrangementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tradisjonelle juleprosesjonen, som ledes av erkebiskop Pierbattista Pizzaballa, startet søndag klokken 12 fra Jerusalem.

Den høyest rangerte romersk-katolske tjenestepersonen i Det hellige land tok så turen videre til Betlehem, som ligger på den okkuperte Vestbredden like sør for Jerusalem, og er endestoppet for juleprosesjonen.

Et titalls turister og palestinere hadde allerede samlet seg på Mangerplassen i Betlehem for å se på den årlige speiderparaden før prosesjonen ankom byen. Blant dekorasjonene i år var et banner i protest mot Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad tidligere i desember.

–Jeg håper årets julefeiring er spesielt festlig, for vi vil vise folk at vi er et folk som fortjener liv, fortjener vår frihet, fortjener vår uavhengighet, og fortjener Jerusalem som vår hovedstad, sier Betlehems borgermester, palestinske Anton Salman.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge butikkeiere og lokalbefolkning i og rundt Betlehem har sammenstøtene mellom palestinske demonstranter og den israelske hæren satt sitt preg på det som vanligvis er en stappfull Mangerplass julaften. Israelske myndigheter sier imidlertid at de har økt sikkerheten i og rundt Jerusalem og Betlehem, og at det er trygt å reise dit.

Ifølge Israels turistdepartement reiser titusener av turister til Israel og Palestina i løpet av jula, og tross uroen venter de en økning på 20 prosent fra i fjor.

Den kristne feiringen julaften avsluttes med den tradisjonelle midnattsmessen i Fødselskirken.