HRW: 40 rohingya-landsbyer ødelagt siden oktober

Medlemmer av rohingya-folket i en flyktningleir i Bangladesh. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix
Medlemmer av rohingya-folket i en flyktningleir i Bangladesh. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober og november ble 40 rohingya-landsbyer i delstaten Rakhine i Myanmar brent ned, viser analyser av satellittbilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er totalt 354 landsbyer blitt brent ned og ødelagt etter at hæren i Myanmar iverksatte sin offensiv mot rohingya-folket i august, ifølge tall fra Human Rights Watch.

– Den burmesiske hærens ødeleggelser av rohingya-landsbyer bare få dager før avtalen om hjemsendelser av flyktninger fra Bangladesh ble inngått, viser at løftet om å sørge for trygge returer kun var et PR-stunt, sier HRWs Asia-direktør Brad Adams, som refererer til Myanmar ved å bruke landets tidligere navn Burma.

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad Al Hussein sier til BBC at han ikke vil bli overrasket dersom en domstol en dag kommer til å slå fast at det har blitt begått folkemord mot rohingyaene.

Etter 5. september har minst 118 landsbyer blitt ødelagt, ifølge HRWs analyser. Dette er datoen som landets leder Aung San Suu Kyi hevdet markerte punktum for de så kalte sikkerhetsoperasjonene som ble iverksatt etter at rohingya-opprørere 25. august gikk til angrep på 30 politi- og militærposter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger Uten Grenser la i forrige uke fram en rapport der det het at minst 6.700 rohingya-muslimer er blitt drept i voldshandlinger, blant dem 700 barn. Tallet er basert på undersøkelser gjennomført blant rohingyaer som flyktet til Bangladesh.

En gransking i regi av hæren i Myanmar i forrige måned konkluderte med at det ikke er blitt begått massevoldtekt, utenomrettslige henrettelser, vold og ødeleggelser i regi av sikkerhetsstyrkene.