USA utsetter klasevåpen-forbud på ubestemt tid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon utsetter innføringen av et begrenset forbud mot klasevåpen på ubestemt tid. Landet skulle etter planen innføre nye regler i 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En internasjonal avtale inngått i 2008 forbyr bruken av slike våpen, men USA har aldri undertegnet denne traktaten. For ni år siden bestemte imidlertid president George W. Bushs regjering at USA skulle stanse bruken 1. januar 2019.

Unntaket skulle være ammunisjon der sjansen for at sprengladningene ikke går av, var lik eller mindre enn 1 prosent. Pentagon sier denne standarden ennå ikke kan oppnås, og det er bakgrunnen for at tiltaket nå utsettes.

Et klasevåpen består av en beholder med opptil flere hundre småbomber som kan skytes ut fra bakken eller luften. Når beholderen åpner seg i luften, spres bombene over store områder. Ofte blir svært mange liggende udetonert igjen, og sprengladningene kan utgjøre en fare over lang tid.

Norge tok initiativet til et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon i 2007. Konvensjonen ble vedtatt i Dublin 30. mai 2008 og gjør det ulovlig ikke bare å bruke, men også produsere, overføre og lagre klaseammunisjon. Så langt har 108 stater undertegnet avtalen, men så langt ikke stormakter som Kina, Russland og USA.