Over 450 omkom i jordskjelv på grensa mellom Iran og Irak

Da jordskjelvet begynte i Irak natt til mandag, var det ikke tid til å fullføre tv-intervjuet.

Tallet på omkomne etter jordskjelvet i grenseområdet mellom Iran og Irak stiger, og redningsmannskaper kjemper en desperat kamp mot klokka, regn og kulde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge statlig iransk TV er over 450 mennesker funnet omkommet etter søndagens jordskjelv Kermanshah-provinsen, som ble målt til 7,3.

På irakisk side av grensa rammet skjelvet hardest sørvest for byen Halabja, men dette området er tynt befolket og ifølge irakiske myndigheter er kun åtte mennesker funnet omkommet.

Kraftige jordskjelv de siste 20 årene:

* Izmit i Tyrkia 1999: Over 17.000 mennesker omkom

* Gujarat i India 2001: Om lag 20.000 mennesker mistet livet

* Bam i Iran 2003: Mellom 27.000 og 31.000 mennesker omkom

* Indonesia 2004: Jordskjelvet i sjøen utenfor Sumatra utløste en tsunami som kostet 220.000 menneskeliv rundt Indiahavet

* Kashmir i Pakistan 2005: Opp mot 87.000 mennesker omkom

* Sichuan i Kina 2008: Om lag 70.000 ble funnet døde mens over 18.000 fortsatt er savnet

* L'Aquila i Italia 2009: 308 mennesker mistet livet

* Haiti 2010: Minst 200.000 mennesker mistet livet

* Chile 2010: Om lag 550 mennesker omkom

* Qinghai i Kina 2010: Om lag 2.700 mennesker omkom

* Japan 2011: Jordskjelvet med tsunami krevde 18.500 menneskeliv

* Van i Tyrkia 2011: 604 omkomne

* Nepal 2015: 9.000 døde

* Ecuador 2015: 673

I Iran skal rundt 7.000 mennesker være skadd i skjelvet, mens over 400 er skadd i Irak, opplyser Røde Halvmåne i landet.

Leter i ruinene

De materielle ødeleggelsene etter skjelvet er store, og redningsmannskaper kjemper for å hente ut mennesker som ligger begravd i ruinene av hus. Hvor mange det kan være snakk om, er fortsatt uklart.

Zargos-fjellene på grensa mellom Iran og Irak er rammet av over 100 etterskjelv siden søndag kveld, og livredde innbyggere tilbringer nå nettene under åpen himmel, hutrende rundt bål av frykt for at flere bygninger skal rase sammen.

Trenger telt

– Folks umiddelbare behov er først og fremst telt, vann og mat, sier lederen for Irans mektige revolusjonsgarde, generalmajor Mohammad Ali Jafari.

– Nyere bygninger holdt bra, men gamle hus som var bygd av jord, ble totalt ødelagt, sier han til det statlige fjernsynet i Iran.

Utenlandske journalister har foreløpig ikke sluppet inn i det jordskjelvrammede området.

Fjellregion

Innbyggere i området forteller til iranske medier hvordan de flyktet ut på gaten for å redde livet.

– Rett etter at jeg greide å komme meg ut, raste bygningen sammen, forteller Kokab Fard (49), som ikke rakk å ta med seg noe da hun løp ut for å unngå å havne under boligblokken.

Reza Mohammadi (51) greide også å bringe familien i sikkerhet etter det første skjelvet.

– Jeg forsøkte å gå tilbake for å ta med noen ting, men huset raste helt sammen da det kom en ny bølge med skjelv, sier han.

Alvorlig sårede til Teheran

Strøm- og vannforsyningen i området ble ødelagt av skjelvet, noe som vanskeliggjør redningsarbeidet og behandlingen av skadde.

Hundrevis av ambulanser og flere titall helikoptre fra det iranske forsvaret er satt inn i evakueringen av skadde, og over 100 leger er sendt inn i jordskjelvområdet.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei har gitt landets sivile og militære ledelse ordre om å mobilisere alle ressurser, og alvorlig skadde ble utover mandagen fløyet til hovedstaden Teheran.

Bønn fra paven

Pave Frans er blant dem som har engasjert seg for jordskjelvofrene. Han holdt mandag en bønn både for dem og for at redningsarbeiderne måtte få styrke til å finne overlevende.

Jordskjelvet har også ødelagt en demning ved Diyaka-elven i Nord-Irak.

Ifølge damanleggets direktør, Rahman Hani, er demningen den mest solide som er bygget på 100 år, men det er nå tydelige skader på toppen av anle

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden