Ny bok: Shimon Peres hjalp Joshua French hjem

Israels tidligere president Shimon Peres hadde en finger med i spillet for å få Joshua French tilbake til Norge, skriver TV-2 reporter og forfatter Fredrik Græsvik i sin nye bok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Israels tidligere president Shimon Peres hadde en finger med i spillet for å få Joshua French tilbake til Norge, skriver TV-2 reporter og forfatter Fredrik Græsvik i sin nye bok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Israels avdøde president Shimon Peres bidro til å få Joshua French til Norge, mens norske myndigheter gjorde vondt verre, ifølge en ny bok, som også kritiserer Erna Solberg og Jens Stoltenbergs rolle i forsøket på å få French frigitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Fredrik Græsvik i boka «Dømt til døden i Kongo», som slippes onsdag.

I 2014, to år før han døde, tok den israelske presidenten kontakt med den omstridte diamanthandleren og israelske forretningsmannen Dan Gertler, som hadde tette bånd til Kongos president Joseph Kabila, og ba om hjelp til å få Joshua French tilbake til Norge, forteller Græsvik til NTB.

Joseph Kabila, Kongos president Foto: NTB scanpix
Joseph Kabila, Kongos president Foto: NTB scanpix

Gertler var kjent for sitt nære forhold til Kabila, og håpet var at dette kunne bidra til å løse opp den fastlåste situasjonen til den dødsdømte nordmannen.

Men det overrasket TV 2-journalisten å høre at det var den israelske presidenten som hadde spurt.

– Jeg snakket med Gertlers folk og lurte på hva som var motivet hans. Da fikk jeg vite at det var Shimon Peres som hadde kontaktet Gertler for å be ham om en tjeneste, sier Græsvik.

Skyldte en tjeneste

Peres' initiativ kom etter en forespørsel fra de norske ambassadørene Mona Juul og Tor Wennesland, ifølge Græsvik. Juul kjente Peres personlig fra arbeidet i den hemmelige bakkanalen som fikk på plass Oslo-avtalen mellom israelerne og palestinerne i 1993.

Overfor Gertler skal Peres ha sagt at Norge hadde sørget for tungtvann til Israel, og at Israel derfor skyldte Norge en tjeneste.

– Det var et argument som Gertler falt for. Peres skal også ha sagt at Israel ville få militære og politiske tjenester fra Norge for å hjelpe til. Jeg forsto at Gertler hadde langt mer å gjøre med løslatelsen enn det som var kjent fra før, sier Græsvik.

(Saken fortsetter under)