Trump vil ikke ta side i konflikten i Nord-Irak

President Donald Trump, sammen med republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus mandag. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump, sammen med republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Donald Trump sier at USA ikke vil ta side i konflikten mellom kurderne i Nord-Irak og regjeringen i Bagdad. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi liker ikke det faktum at de slåss, men vi tar ikke side, sa Trump til reportere utenfor Det hvite hus mandag.

– Vi har i mange år hatt et godt forhold til kurderne, og vi har også stått på Iraks side, selv om vi aldri skulle ha vært der. Vi skulle aldri ha vært der, men vi tar ikke side i den striden, fortsatte han.

Trump har kritisert USAs invasjon av Irak i 2003. De irakiske regjeringsstyrkene ble oppløst etter invasjonen, og amerikanerne har i årene siden brukt hundrevis av milliarder kroner på å bygge opp sikkerhetsstyrkene som nå har inntatt Kirkuk.

USA har samtidig vært tunge støttespillere for kurderne i Nord-Irak, og den kurdiske peshmergamilitsen har også mottatt mye amerikansk militærstøtte.

Begge sider i krigen om Kirkuk-området er derfor utrustet med amerikanske kjøretøy og våpen, og de har i stor grad fått samme opplæring av amerikanske instruktører og militære rådgivere.

Norge har også bistått både irakiske regjeringsstyrker og kurdisk milits med militære instruktører, som et ledd i bidraget til den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Les også: Irakiske styrker har full kontroll over Kirkuk

Personvernpolicy