Reisen til Europa blir stadig vanskeligere

Unge migranter fra Marokko står i kø for å få skiftet klær i den spanske havnebyen Tarifa.
Unge migranter fra Marokko står i kø for å få skiftet klær i den spanske havnebyen Tarifa. Foto: Marcos Moreno / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veien til Europa er blitt enda smalere for de mange migrantene og flyktningene som forsøker å ta seg fra fattigdom og krig i Midtøsten og Nord-Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre mennesker på vei fra Afrika til Europa ble denne uken plukket opp i Middelhavet. Noen var på vei fra Libya til Italia, andre fra Marokko til Spania, og noen krysset også den relativt korte strekningen fra Tyrkia til Hellas i Egeerhavet.

Mens antallet går nedover i Italia, er det flere som tar seg til Spania enn tidligere. Men det er fortsatt langt lavere enn i Italia.

Drøyt 100 av dem som ankom Europa i uken som gikk, ble reddet av en privat redningsbåt fra Malte utenfor kysten av Libya etter at båten de satt i begynte å synke natt til tirsdag.

Noen timer tidligere hadde de blitt kjørt til en strand i Libya av menneskesmuglere. I båten fikk de med seg en satellittelefon, slik at de kunne ringe etter hjelp hvis den overfylte båten skulle begynne å synke.

Les også: Spania kan overgå Hellas i antall migranter fra Middelhavet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Satt i fengsel

En av passasjerene var Saaed, en 28-årig farmasøyt fra Sudan. Han forteller til nyhetsbyrået AFP at han bestemte seg for å dra etter at han for tredje gang ble fengslet for fagforeningsvirksomhet. Til kona sa han at han skulle til Egypt, ikke til Libya, slik at hun ikke skulle bli engstelig.

Veien gikk gjennom krigsherjede Darfur vest i Sudan og gjennom ørkenen i Tsjad. Gang på gang ble de stanset av lokale militser som skal ha tvunget migrantene til å betale penger for å slippe å bli tatt til fange og bli holdt som slaver i ørkenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Benghazi i Libya støtte Saaed på en gruppe menn som han ble fortalt tilhørte IS. Etter å ha lest noen vers fra Koranen, fikk de reise videre.

Les også: – Flyktningssmuglerne i Middelhavet endrer taktikk

Prisfall

I Libya fikk Saaed kontakt med menneskesmuglere som krevde mellom 1.200 og 2.000 libyske dinarer for hjelp til å «krysse elven».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på reisen over Middelhavet tilsvarer nå mindre enn 2.400 kroner, mens den for få år siden var nær fire ganger så høy. Årsaken til prisfallet er blant annet bruken av billige oppblåsbare plastbåter i stedet for trebåter.

Men før Saaed kunne starte reisen over havet, ble han sperret inne sammen med 300–400 andre migranter. Der ble han sittende i tre uker, forteller han.

– Det var som et fengsel. Det var en veldig vanskelig situasjon, umenneskelig, sier 38-åringen.

Les også: Libya-forsker: Umulig å slå ut menneskesmuglerne

Italienske skip

Sørsudaneren Abdulhameed, som også ble reddet av Phoenix, forteller at de som ikke betalte, ble slått og torturert. De ble også fortalt at situasjonen i Middelhavet var ustabil fordi krigsskip fra Italia hadde ankommet farvannet utenfor Libya, og at de måtte vente for ikke å risikere å bli sendt tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ankom de Sicilia, men de har ingen klar idé om hva som skjer videre.

Skal de forsøke å komme seg til England? Skal de få seg arbeid? Inntil videre vil de forsøke å samle krefter i Italia. De ber ikke om mye, men håper på bedre forhold enn i Libya.

– Jeg håper leiren her er bra, sier Saaed.

Stadig flere migranter har den siste tiden forsøkt å ta seg til Spania etter at den libyske kystvakten i samarbeid med Italia skjerpet vaktholdet. Men fortsatt kom det over 10.000 migranter sjøveien til Italia i juli, langt flere enn i Spania og Hellas. Så langt i år har cirka 12.500 ankommet Hellas, mens cirka 8.500 har kommet til Spania, ifølge FN-tall. Til sammenligning har det kommet 97.000 til Italia.