USA mistenker Russland for å sende våpen til Taliban i Afghanistan

<p>Taliban har stått bak en rekke blodige angrep i flere afghanske byer.</p>
Taliban har stått bak en rekke blodige angrep i flere afghanske byer. Foto: scanpix

Taliban har mottatt mengder av nyere våpen som synes å være levert av Russland, antyder eksklusive videoopptak som CNN har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene gir ny tyngde til anklager fra amerikanske og afghanske tjenestemenn om at myndighetene i Moskva væpner sine tidligere motstandene i det krigsherjede Afghanistan.

Amerikanske generaler var før sommeren av den oppfatning at afghanske opprørere fikk nye våpen fra Russland, men det har vært vanskelig å belegge disse mistankene med bilder som er tatt i felten.

De to nye videoklippene viser skarpskyttergeværer, ulike varianter av Kalashnikov og tyngre maskingeværer. Ifølge våpeneksperter er alle kjennetegn og merker fjernet fra våpnene.

To forskjellige Taliban-grupperinger, en i nord og en i sør, hevder at de er i besittelse av nye våpen som opprinnelig kom fra russiske kilder.

Les også: Minst 35 drept i angrep mot sykehus i Afghanistan

Næring til uro

Filmklippene er i seg selv ikke ugjendrivelige bevis for den påståtte virksomheten, og russiske myndigheter har kategorisk avvist enhver antydning om opprustning av Taliban. Ikke desto mindre gir bildene ny næring til uro både i Washington og Kabul om Russlands hensikter.

US Marines-soldater går om bord i et transportfly med kurs for Afghanistan i 2012. Foto: Vladimir Voronin / AP
US Marines-soldater går om bord i et transportfly med kurs for Afghanistan i 2012. Foto: Vladimir Voronin / AP

– Russerne sier at de kun har kontakt med Taliban, men vi har rapporter fra andre kilder som melder om regelrette våpenforsyninger. Det er ingen røyk uten ild i Afghanistan, sier den afghanske regjeringstalsmannen Sediq Sediqi til CNN.

Det russiske utenriksdepartementet vil ikke gi CNN noen kommentar til denne saken, men har tidligere betegnet påstander om våpenhandel som rent oppspinn. Myndighetene i Moskva mener at påstandene er et forsøk fra amerikansk side på å dekke over den mislykkede politikken i Afghanistan.

Russland har samtaler med Taliban utelukkende med det for øye å fremme fredsforhandlinger, sier russerne.

Les også: USA: Afghanistans IS-leder er drept

Mistro

På amerikansk side har general John Nicholson, sjef for de amerikanske styrkene i Afghanistan, og general Joseph Votel, øverstkommanderende for sentralkommandoen, begge mer enn antydet at russerne forsyner Taliban med våpen og andre ting de måtte trenge.

Det er også mistro og strid mellom ulike Taliban-grupperinger, blant annet i Herat-provinsen. Flere lokale ledere sier at russerne har levert våpen via Iran. Dette er våpen som angivelig skal sette Taliban i stand til å bekjempe IS, men de skal også bli brukt mot rivaliserende Taliban-grupper.

Les også: Rekordmange sivile drept i Afghanistan i år

Personvernpolicy