Meny

Hamas oppfordrer til angrep på israelske soldater i Jerusalem

Israelske myndigheter besluttet fredag å midlertidig stenge området, der al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen ligger, etter at to israelske politifolk ble drept. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas oppfordrer palestinere til å angripe israelske soldater i Jerusalem fordi israelske myndigheter fredag stengte Haram al-Sharif der fem personer ble drept.

I en uttalelse lørdag sier Hamas-bevegelsens talsmann Fawzi Barhoum at palestinere må gjøre opprør og angripe israelske soldater i Jerusalem og bosettere på Vestbredden. Han omtaler stengingen som «religionskrig».

Haram al-Sharif, et av islams helligste steder, kalles Tempelhøyden av jødene. Israelske myndigheter besluttet fredag å midlertidig stenge området, der al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen ligger, etter at tre væpnede palestinere med israelsk statsborgerskap skjøt og drepte to israelske politifolk. En israelsk politimann ble såret i angrepet som fant sted nær Løveporten, en av inngangene til gamlebyen.

De tre angriperne løp deretter inn på Haram al-Sharif, der de ble innhentet av israelske sikkerhetsstyrker som skjøt og drepte dem.

Hamas har gjennomført et arrangement på Gazastripen der bevegelsen hyllet de tre angriperne.

Sikkerhetstiltak

Deler av gamlebyen i Jerusalem var lørdag delvis stengt av israelske sikkerhetsstyrker. Sikkerhetstiltakene var forsterket blant annet ved Damaskus-porten, en av inngangene som palestinere benytter for å komme seg inn i gamlebyen. Der kunne bare palestinere som er bosatt i gamlebyen, og som kunne identifisere seg, få slippe inn.

– Dette er ikke sikkerhet. Dette er en straff, sier Bader Jweihan, en 53 år gammel regnskapsfører for et busselskap som forsøkte å komme seg på jobb, men ble nektet å passere.

– Denne moskeen er ikke bare for muslimer. Turister kommer også hit. Denne byen tilhører hele verden. Den må være åpen, sa 73 år gamle Musa Abdelmenam Qussam, som eier en bokhandel i gamlebyen og som pleier å be i al-Aqsa-moskeen hverdag.

Stengt til søndag

Stengingen av Haramal-Sharif fredag var kontroversiell. Statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å forsikre alle muslimer om at området blir gjenopprettet og at områdets status ikke skal endres.

Stengingsvedtaket gjelder fram til søndag, og fredagsbønnen ble avlyst. Jordan krevde umiddelbar åpning av al-Aqsa-moskeen. Palestinernes president Mahmoud Abbas ringte til Netanyahu for å fordømme angrepet som fant sted på det hellige stedet. Abbas sa han tok kraftig avstand fra «voldshandlinger alle steder, særlig på de hellige stedene».

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan kalte angrepet fredag «en ekstremt alvorlig hendelse».

FNs generalsekretær António Guterres ba alle parter opptre ansvarlig siden fredagens angrep har potensial til å utløse mer vold.

Utenriksminister Børge Brende (H) inntok et lignende ståsted.

– Jeg fordømmer skyteangrepet i Jerusalem fredag morgen. Ro og status quo på hellige steder må bevares, skrev Brende på Twitter.

Les også:  Trump etter Abbas-møte: – Skal gjøre alt jeg kan for å skape fred

Populært