Meny

Tyrkia markerer årsdagen for mislykket kupp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan deltok lørdag morgen i en spesialsesjon i nasjonalforsamlingen for å markere årsdagen for det mislykkede kuppforsøket.

I sin tale framhevet parlamentspresidenten Ismail Kahraman det tyrkiske folk som han sa hadde seiret over kuppmakerne i juli i fjor.

Tusener av mennesker ventes å delta i såkalte marsjer for nasjonal enhet i Istanbul og Ankara i løpet av helgen for å feire at kuppforsøket ble slått ned.

I løpet av kuppnatten i fjor ble nasjonalforsamlingen bombet elleve ganger av F-16-fly som ble fløyet av piloter som støttet kuppet. Medlemmene av nasjonalforsamlingen måtte gjemme seg i kjelleren for å berge livet.

Foruten å bombe nasjonalforsamlingen tok kuppmakerne over den statlige kringkastingen og forsøkte å ta Erdogan til fange på feriestedet hans.

Les også: Tyrkiske myndigheter markerer kuppforsøket mot Erdogan

Slått ned

Men han hadde allerede forlatt stedet, og kuppet ble slått ned av lojale militære og sivile i tusenvis som okkuperte broen over Bosporos-stredet for å stanse kuppmakernes stridsvogner.

250 mennesker ble drept og over 2.000 såret i kuppforsøket, både militære og sivile. Unntakstilstanden som ble innført, gjelder fortsatt, noe som gir myndighetene rett til å styre ved dekret.

– Tyrkia har blitt et veldig splittet land, sier Morten Myksvoll, Tyrkia-kjenner og redaktør for nettstedet Tyrkiskpolitikk.no, til Dagbladet.

Siden kuppforsøket for et år siden er over 50.000 mennesker arrestert, mens minst 110.000 mennesker, blant dem lærere, dommere, soldater og akademikere, har fått sparken fra jobbene sine.

Les også: I dag fikk over 7.000 offentlig ansatte sparken i Tyrkia

Tusener flere avskjediget

Så sent som fredag ble ytterligere 7.400 offentlige tjenestemenn avskjediget på grunn av angivelige bånd til kuppmakerne. I tillegg ble 350 soldater degradert, og to landslagsspillere i fotball mistet sine medaljer.

Blant dem som fikk sparken, var også Istanbuls tidligere borgermester Huseyin Avni Mutlu, som allerede sitter fengslet, anklaget for bånd til predikanten Fethullah Gülen, som myndighetene hevder sto bak kuppforsøket.

I løpet av året som er gått, har Erdogan befestet sin makt gjennom en folkeavstemning om grunnlovsendringer, som han vant med snau margin.

– Kuppforsøket har akselerert den negative utviklingen i Tyrkia. Nå er det fler som blir arrestert og som mister jobbene sine, sier Myksvoll.

Reformene har konsentrert langt mer av makten i presidentens hender enn tidligere, og Erdogan blir av andre land og opposisjonen i Tyrkia beskyldt for å ville gjøre landet til et diktatur.

Populært