Tyrkiske myndigheter markerer kuppforsøket mot Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, til venstre, deltok fredag på en seremoni for å markere fjorårets kuppforsøk i Tyrkia. Foto: Presidency Press Service via AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, til venstre, deltok fredag på en seremoni for å markere fjorårets kuppforsøk i Tyrkia. Foto: Presidency Press Service via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det ett år siden kuppforsøket som forandret Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan skal blant annet holde tre taler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil også bli holdt seremonier i parlamentet, som ble angrepet 15. juli 2016. Det var en fraksjon fra forsvaret som stengte broene i Istanbul, bombet nasjonalforsamlingen i Ankara og utplasserte stridsvogner i gatene. I alt ble 249 uskyldige drept.

Kampene pågikk gjennom natten, men etter bare noen timer kunne president Erdogan erklære seier. Kuppmakerne var slått tilbake.

Siden kuppoppgjøret er rundt 50.000 mennesker blitt pågrepet, mens over 140.000 er blitt oppsagt eller permittert.

Unntakstilstand

En unntakstilstand ble innført 20. juli og gjelder fortsatt. Kritiske røster mener Erdogan har misbrukt denne til å kneble politisk opposisjon, inkludert presse, aktivister og kurdiskvennlige politikere som ikke hadde noe med kuppforsøket å gjøre.

Tyrkiske myndigheter vurderer nå å forlenge den nåværende unntakstilstanden med nye tre måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklager Gülen

Presidenten anklager den muslimske predikanten Fethullah Gülen for å stå bak kuppet. Gülen selv nekter for dette. Predikanten var tidligere en alliert av Erdogan, men bor i dag i selvpålagt eksil i USA. Tyrkia krever ham utlevert, men uten å nå fram hos USA.

Gülens støttespillere har hatt stor innflytelse i rettsvesenet, politiet og hæren i Tyrkia. Erdogan sammenligner nettverket med et virus og sier han vil renske det ut fra det tyrkiske samfunnet.

Masseoppsigelser

Fredag ga tyrkiske myndigheter over 7.000 offentlig ansatte sparken. Også soldater og statsansatte i departementene er blant dem som har fått sparken. De oppsagte har fått sine navn publisert i tyrkiske medier.

Oppsigelsene ble kunngjort fredag i et dekret fra Ankara og muliggjort som følge av unntakstilstanden som har gitt myndighetene utvidede fullmakter.

I april i år gikk Erdogan seirende ut av en folkeavstemning om grunnlovsendringer som vil gi han enda større makt.