Kampene fortsetter i Mosul

Kampen om Mosul har lagt store deler av byen i ruiner.
Kampen om Mosul har lagt store deler av byen i ruiner. Foto: Felipe Dana / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene fortsetter i Mosul, dagen etter at Iraks statsminister Haider al-Abadi erklærte «total seier» over islamistgruppa IS. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Mosul:

* Mosul ligger i den oljerike Nineveh-provinsen nord i Irak.

* Byen har vært regnet som Iraks nest største, men en stor del av befolkningen har flyktet i løpet av årene siden IS erobret Mosul i 2014.

* Irakiske og allierte styrker innledet en offensiv mot Mosul 17. oktober 2016. Offensiven omfattet rundt 100.000 regjeringssoldater, 6.000 militssoldater og 40.000 kurdiske soldater med luftstøtte fra kampfly fra USA og andre vestlige land.

* 24. januar 2017 hevdet irakiske myndigheter at deres styrker hadde frigjort den østlige delen av Mosul fra IS.

* 19. februar kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi en fornyet offensiv for å innta de vestlige bydelene, inkludert gamlebyen, som fortsatt var kontrollert av IS.

* 23. februar gikk regjeringsstyrkene inn i den vestlige delen av Mosul for første gang under offensiven.

* 22. juni ble den historiske al-Nuri-moskeen i sentrum av byen sprengt. Bygningen ble ødelagt av IS, ifølge irakiske myndigheter.

* 80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene.

* Ifølge FN har rundt 915.000 innbyggere flyktet fra hjemmene sine siden offensiven ble innledet i oktober. Rundt 200.000 har vendt tilbake, hovedsakelig til den østlige delen.

* 10. juli erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi "total seier" over IS i Mosul.

Et ukjent antall IS-opprørere holder fortsatt stand i gamlebyen i Vest-Mosul, der skuddsalvene runget tirsdag og det ble meldt om minst ett flyangrep på morgenen.

Granater slo samtidig ned ved flere av de irakiske regjeringsstyrkenes stillinger i byen, noe som tyder på at Abadi igjen har tatt seieren over islamistgruppa noe på forskudd. Han har erklært seier over IS flere ganger i løpet av de siste ukene.

Les også: Forsker frykter Irak kan kollapse

Krigsforbrytelser

Amnesty International la tirsdag fram en rapport som slår fast at både IS, irakiske regjeringsstyrker og den USA-ledede koalisjonen kan ha gjort seg skyldige i krigsforbrytelser i kampen om Mosul.

Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Heidi Diedrich, frykter hevnaksjoner mot den gjenværende sivilbefolkningen i byen.

– Nå som kampen om Mosul er erklært avsluttet, må den irakiske staten sørge for sikkerhet for alle sivile. Soldater må ikke ta loven i egne hender. Det må ikke igangsettes kollektiv straff for familier som er mistenkt for tilknytning til IS, sier Diedrich.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg har skåret hodet av 50 IS-krigere

Dialog

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein frykter også for framtida i Mosul og krever et rettsoppgjør der alle parter stilles til ansvar for eventuelle overgrep og krigsforbrytelser som er begått.

– De underliggende årsakene til konflikten og volden må tas opp, sier han og oppfordrer til dialog mellom de ulike folkegruppene i Irak.

– Kun da kan det legges et trygt grunnlag for varig fred, noe det irakiske folk fortjener, sier Zeid Ra'ad Al Hussein, som samtidig oppfordrer den irakiske regjeringen til å slutte seg til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Les også: WHO: Flere meldinger om angivelige kjemiske angrep i Irak