Trump om død student: – Fæle ting skjedde i Nord-Korea

Fæle ting skjedde i det brutale Nord-Korea, men vi fikk ham i det minste hjem, sier president Trump om Otto Warmbier, som døde etter halvannet års fangenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er vår tunge plikt å melde at vår sønn, Otto Warmbier, har fullført sin reise hjem. Selv om vi aldri mer fikk høre stemmen hans, så vi ansiktet hans forandre seg i løpet av en dag – han fant fred. Han var hjemme, og vi tror han kunne føle det, skriver familien i en uttalelse som ble offentliggjort mandag. 22 år gamle Warmbier døde klokken 14.20 mandag ettermiddag.

– Den forferdelige, torturlignende mishandlingen vår sønn ble utsatt for av nordkoreanerne, betyr at dette ikke kunne ende på noe annet vis enn det vi opplevde i dag, skriver familien videre.

– Brutalt regime

President Donald Trump har omtalt Nord-Korea som et brutalt regime i sin reaksjon etter dødsfallet.

– Mange fæle ting skjedde, men vi fikk ham i det minste hjem til foreldrene, sa Trump om Warmbiers død i et møte med ledere fra teknologiindustrien.

– Melanie og jeg sender vår dypeste kondolanse til Otto Warmbiers familie i forbindelse med hans altfor tidlige død. Ingenting er mer tragisk for foreldre enn å miste et barn. Våre tanker går til Ottos familie og venner og alle som var glad i ham, skriver den amerikanske presidenten i en formell uttalelse.

– Ottos skjebne styrker min administrasjons intensjon om å hindre at en slik tragedie rammer andre uskyldige ofre for et regime som ikke respekterer rettsstyre og grunnleggende menneskelig anstendighet. USA fordømmer nok en gang brutaliteten til Nord-Koreas regime idet vi sørger over dets seneste offer.

Dømt til 15 års straffarbeid

22 år gamle Otto Warmbier ble forrige uke sendt hjem til USA i koma etter 17 måneder i nordkoreansk fangenskap. Han sonet en dom på 15 år i en arbeidsleir for å ha stjålet en propagandaplakat mens han var på turistbesøk i landet.

Legene på sykehuset som behandlet ham i den amerikanske delstaten Ohio, opplyste sist uke at han ikke reagerte på stimuli. Han kunne åpne øynene og blunke, men han viste ingen tegn til å forstå når han ble tilsnakket eller bedt om å gjøre noe.

Ifølge nordkoreanske myndigheter havnet warmbier i koma etter å ha blitt rammet av botulisme og ha tatt en sovepille. Legene i Ohio sier det ikke er "noen tegn" på "aktiv botulisme".

Den 22 år gamle amerikanske studenten Otto Warmbier døde kun få dager etter at han ble utlevert fra Nord-Korea etter nesten halvannet år i fangenskap. Arkivfoto: Kim Kwang Hyon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den 22 år gamle amerikanske studenten Otto Warmbier døde kun få dager etter at han ble utlevert fra Nord-Korea etter nesten halvannet år i fangenskap. Arkivfoto: Kim Kwang Hyon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden