Flere pågripelser etter London-terror

<p>Britiske myndigheter hever ikke trusselnivået etter terrorangrepet i London, men tungt bevæpnet politi var søndag å se i Londons gater.</p>
Britiske myndigheter hever ikke trusselnivået etter terrorangrepet i London, men tungt bevæpnet politi var søndag å se i Londons gater. Foto: NTB scanpix

Politiet sier de har pågrepet flere personer etter å ha aksjonert mot adresser i bydelene Newham og Barking i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet skriver på sine nettsider at «et antall mennesker» har blitt pågrepet og blir avhørt etter razziaer på en adresse i Newham og en annen i Barking. De opplyser videre at de fortsatt er til stede på de aktuelle adressene og gjør søk.

–Det er svært høyt prioritert for oss å prøve å forstå hvorvidt angriperne samarbeidet med andre, sier Londons politisjef Cressida Dick til BBC.

Hun sier videre at politiet har beslaglagt «en betydelig mengde etterforskningsmateriale» etter å ha gjennomsøkt varebilen som ble brukt i angrepet lørdag kveld.

– Planlagt i Storbritannia

Fra før er tolv personer pågrepet kjølvannet av terroraksjonen, på flere adresser i bydelen Barking øst i engelske hovedstaden. En av dem, en 55 år gammel mann, ble løslatt mandag, uten å ha blitt siktet for noe kriminelt.

Politisjefen uttaler at alle de tre angrepene som har rammet øyriket i senere tid ser ut til å ha vært planlagt innenlands.

–For øyeblikket ser det ut til at vi står overfor en trussel som særlig utgjøres av folk som oppholder seg innenfor våre grenser, sier hun.

Hun legger imidlertid til at det finnes internasjonale koblinger visse av angrepene politiet har avverget i senere tid, samt i de tre som har blitt gjennomført.

Aktuelt:

IS hevder å stå bak London-angrepet

Iran: – Vestens Midtøstenpolitikk slår tilbake

Avfyrte 50 skudd

Sju personer ble drept da en varebil kjørte inn i en folkemengde på London Bridge før tre menn deretter gikk til angrep med kniv. 48 personer er såret etter angrepet og 21 av disse oppgis å være kritisk skadd.

Alle de antatte angriperne ble skutt og drept av politiet, som avfyrte 50 skudd mot de tre angriperne i løpet av få minutter. En forbipasserende ble også truffet, sier sjefen for britisk terrorpoliti, Mark Rowley. I tillegg ble fire politifolk ble såret under terrorangrepet.

Politiet sier de kjenner identiteten til de tre personene som står bak angrepet, og at de vil offentliggjøre navnene «så snart det lar seg gjøre».

Jihadistgruppen IS har påtatt seg ansvaret gjennom et av sine propagandaorganer, men opplysningen er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Gjenåpnet

Stasjonen på London Bridge er gjenåpnet etter å ha blitt stengt som følge av lørdagens angrep. Det nordgående kjørefeltet over broen har også åpnet mens den sørlige delen av broen forblir stengt.

Samtidig er det iverksatt ekstra sikkerhetstiltak og barrikader ved andre broer i den britiske hovedstaden. Dette er gjort ved Waterloo, Westminster og Lambeth.

Statsminister Theresa May ventes å komme med flere detaljer om hvilke tiltak som gjøres etter angrepet, etter å ha vært i møte med regjeringens krisekomité COBRA mandag formiddag.

Dette vet vi om hendelsene i London:

* Sju personer ble drept i terrorangrepet og 48 såret på London Bridge og Borough Market lørdag kveld. Tilstanden var søndag kritisk for 21 av de sårede.

* Politiet fikk melding 22.08 lørdag kveld 3. juni om at en hvit varebil kjørte ned fotgjengere på London Bridge.

* Varebilen fortsatte til Borough Market i nærheten.

* Tre gjerningsmenn forlot varebilen og gikk så til angrep på folk med kniver og macheter.

* De tre angriperne ble skutt og drept av politiet innen åtte minutter fra den første meldingen om angrepene.

* Klokka 0.25 lokal tid søndag 4. juni erklærte politiet at angrepet var en terrorhandling.

* Ifølge BBC kjenner politiet identiteten til gjerningsmennene men vil foreløpig ikke gå ut med navnene.

* Tolv personer er så langt pågrepet i forbindelse med angrepet. Alle ble pågrepet under en politiaksjon i Barking i Øst-London.

* Statsminister Theresa May sier det ikke er noe som tyder på at lørdagens angrep i London kan knyttes til angrepene i Manchester i mai og på Westminster Bridge i London i mars.

* London Bridge er stengt og området rundt broen og Borough Market er sperret av inntil videre.

Personvernpolicy