Le Pen: – Frankrike ikke ansvarlig for massepågripelser av jøder i 1942

<p>Avstanden mellom kandidatene i det franske presidentvalget blir stadig mindre, to uker før første valgrunde. Bildet viser Marine Le Pen på et valgmøte 5. april .</p>
Avstanden mellom kandidatene i det franske presidentvalget blir stadig mindre, to uker før første valgrunde. Bildet viser Marine Le Pen på et valgmøte 5. april . Foto: Jean-francois Badias / AP

Marine Le Pen sier den franske staten ikke er ansvarlig for en hendelse under andre verdenskrig der over 13.000 jøder ble pågrepet i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både tidligere president Jacques Chirac og dagens president François Hollande har beklaget den franske statens rolle i pågripelsene i juli 1942. Da bidro fransk politi, på nazistenes ordre, til pågripelsen av over 13.000 jøder som senere ble brakt til tyske dødsleire.

– Jeg mener at generelt sett, hvis det er folk som er ansvarlig, så er det dem som er ved makten på det tidspunktet. Det er ikke Frankrike, sa Nasjonal Front-leder og presidentkandidat Le Pen i et TV-intervju søndag.

Jødiske organisasjoner i Frankrike har reagert kraftig på uttalelsen, og Le Pen forsvarte i en uttalelse sent søndag det hun hadde sagt.

– Jeg anser at Frankrike og republikken lå i London under okkupasjonen. Vichy-regimet var ikke Frankrike, het det fra Le Pen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden