Le Pen: – Frankrike ikke ansvarlig for massepågripelser av jøder i 1942

Avstanden mellom kandidatene i det franske presidentvalget blir stadig mindre, to uker før første valgrunde. Bildet viser Marine Le Pen på et valgmøte 5. april .
Avstanden mellom kandidatene i det franske presidentvalget blir stadig mindre, to uker før første valgrunde. Bildet viser Marine Le Pen på et valgmøte 5. april . Foto: Jean-francois Badias / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marine Le Pen sier den franske staten ikke er ansvarlig for en hendelse under andre verdenskrig der over 13.000 jøder ble pågrepet i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både tidligere president Jacques Chirac og dagens president François Hollande har beklaget den franske statens rolle i pågripelsene i juli 1942. Da bidro fransk politi, på nazistenes ordre, til pågripelsen av over 13.000 jøder som senere ble brakt til tyske dødsleire.

– Jeg mener at generelt sett, hvis det er folk som er ansvarlig, så er det dem som er ved makten på det tidspunktet. Det er ikke Frankrike, sa Nasjonal Front-leder og presidentkandidat Le Pen i et TV-intervju søndag.

Jødiske organisasjoner i Frankrike har reagert kraftig på uttalelsen, og Le Pen forsvarte i en uttalelse sent søndag det hun hadde sagt.

– Jeg anser at Frankrike og republikken lå i London under okkupasjonen. Vichy-regimet var ikke Frankrike, het det fra Le Pen.