Svenskene åpner sine hjem etter terroren

SVARER PÅ ANGREPET: "Vi er svensker. Vi er ikke redde", lyder budskapet fra den spontane aksjonen på sosiale medier som ble satt i gang etter terrorangrepet i Stockholm fredag ettermiddag.
SVARER PÅ ANGREPET: "Vi er svensker. Vi er ikke redde", lyder budskapet fra den spontane aksjonen på sosiale medier som ble satt i gang etter terrorangrepet i Stockholm fredag ettermiddag. Foto: Dagsavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske borgere responderer på angrepet i Stockholm med å invitere fremmede over dørstokken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske medier melder om at fremmede mennesker nå finner sammen midt i sjokket over angrepet som rammet hovedstaden Stockholm fredag ettermiddag. Fire mennesker er bekreftet drept og femte skadde etter at en lastebil kjørte inn i et varehus i det som antas å være et terrorangrep.

Stockholms-innbyggerne har valgt å svare på angrepet med åpenhet og kjærlighet. Under emneknaggen #openstockholm inviterer de fremmede mennesker som trenger mat eller et sted å hvile inn i hjemmene og på arbeidsplassene sine. Emneknaggen har blitt brukt flere titalls tusen ganger.

- Jeg synes det viser medmenneskelig handlingskraft, sier Ida Karlbom (36) til det svenske nyhetsmediet Expressen.

Hun er en av flere svensker som har tilbudt å åpne sitt kontor til alle som trenger varme og et sted å hvile. Åpenheten hylles av både svensker rundt om i landet og svenske politikere. Lederen for det svenske Vänsterpartiet tvitrer at han er stolt over solidariteten som vises:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Ettersøkt mann er pågrepet

Matbutikk: - Fikser mat

Også flere butikker har valgt å tilby hjelp på ulikt vis. For eksempel melder matvarebutikken Hemköp Allens i Tälby at de gjerne hjelper foreldre som sitter fast i kaoset mens barna deres venter hjemme. Mange svensker har hatt problemer med å komme seg hjem, etter at t-banenettet ble stengt like etter angrepet.

På oppfordring ble også all togtrafikk til og fra Stockholms sentralstasjon stanset. Politiet tømte stasjonsområdet for folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– All togtrafikk fra og til Stockholm er innstilt ut døgnet, opplyste pressevakt Stephan Rye i SJ.

I tillegg har svensk politi rådet innbyggerne om å holde seg unna store folkemengder. Tilsammen har dette gjort at mange svensker ikke har turt eller villet forlate arbeidsplassene sine for å dra hjem.

– Vi fikser mat

Butikker som Hemström sitt svar på dette er praktisk hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ring oss på på 08-7560638 så sørger vi for at barnet ditt kan handle hos oss eller så fikser vi mat, skriver butikken i et Facebook-innlegg.

Men også andre offentlige transportmidler satte litt ekstra krefter inn for å få innbyggerne trygt hjem til sine kjære:

Andre igjen inviterer dem som ikke har kommet seg hjem på pizza gjennom Twitter:

Les mer: Statsministeren: Dette er et terrorangrep

Samme emneknagg som Paris

Også emneknaggen #prayforstockholm har blitt flittig brukt av mennesker verden over etter angrepet i den svenske hovedstaden. Emneknaggen er inspirert av den samme som ble hyppig brukt etter terrorangrepet under en konsert på Bataclan i Paris, Frankrike i 2015. Da var det emneknaggen #PrayForFrance som ble delt.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)