Svensk sikkerhetspoliti bekymret for rekruttering til islamistiske miljøer

Færre reiser fra Sverige for å slutte seg til ekstremistiske grupper, men flere sympatiser med islamistisk ekstremisme enn før, ifølge svensk sikkerhetspoliti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser at det finnes individer som kommer hjem, som kontakter unge, og at det finnes en slags logistikk, et nett i Sverige som prøver å oppfordre yngre og nye til å slutte seg til saken. Det skjer hele tiden, sier Säpo-sjef Anders Thornberg til Sveriges Radio.

De siste årene har rundt 300 personer årlig dratt fra Sverige til Syria og Irak for å slutte seg til opprørsgrupper. Men det siste året har Säpo registrert færre reisende, og sikkerhetspolitiet mener at rundt 150 av dem som har reist ut, har kommet tilbake.

Det siste året har det imidlertid blitt registrert flere som sympatiserer med voldelig islamistisk ekstremisme, ifølge Säpo.

– Folk samler inn penger, sympatiserer i det skjulte og medvirker på ulike vis. Men det er mye retorikk, og det er jo ikke forbudt å snakke om ting. Det er først når man begår lovbrudd at det blir alvorlig, sier Thornberg.

PST-rapport: Ekstreme islamister fortsatt den største trusselen mot Norge

En kartlegging som SRs Ekot har gjennomført, viser at de fleste som pågripes eller mistenkes for lovbrudd tilknyttet terrorisme, ikke blir dømt.

Det er vanskelig å legge fram bevis, forklarer Thornberg, som understreker at Säpo ikke venter på at et lovbrudd har funnet sted, men at politiet prøver å avverge så tidlig som mulig.

– Det er ikke avgjørende for oss at man får en fellende dom. Det avgjørende er at det ikke skjer noe terrorangrep i Sverige, sier Thornberg.

Les også:

– Europa står overfor en ny flyktningebølge

PST: Vekst i høyreekstreme miljøer i Trøndelag

Personvernpolicy