Moskva-tur avlyst etter visumnekt - UD protesterer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets utenrikskomité avlyser et besøk i Moskva som skulle bidra til bedre dialog mellom Norge og Russland. Nå kalles ambassadøren inn på teppet hos UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når to av komiteens medlemmer ikke får visum, så er det naturlig for oss å utsette besøket, sier utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap).

Ifølge Utenriksdepartementet begrunnes visumnekten med EU-sanksjoner som Norge har gjennomført og gjort gyldige også for Svalbard.

- Vi har protestert og fremført at vi finner den russiske beslutningen uberettiget og urimelig, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han tilføyer at den russiske ambassadøren onsdag ble innkalt til UD for at protesten kan gjentas.

- Møter mellom parlamentarikere er et viktig element i den politiske kontakten. Det planlagte besøket ville ha brakt denne dialogen videre, sier Brende.

Overrasket

Hvorfor det bare er Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs Bård Vegar Solhjell i den norske delegasjonen som ble nektet visum, vites ikke. De har begge besøkt Russland flere ganger tidligere og er overrasket over visumnekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har hele mitt politiske liv ønsket et tett og godt samarbeid mellom Norge og Russland og så fram til besøket. Jeg synes det er sterkt beklagelig, sier Solhjell til NTB.

Grande fastholder at hun vil fortsette å si sin oppriktige mening om russisk politikk og Putins regime.

- Jeg kan forsikre at utenrikskomiteen også framover vil være opptatt av sikkerhetspolitikk og stille spørsmål ved menneskerettighetssituasjonen enten det gjelder Russland, USA, Tyrkia, Kina eller Norge for den del, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UD fikk signal om visumnekt i november

Utenriksminister Børge Brende (H) sier UD allerede i november fikk signaler om Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs Bård Vegar Solhjell sto i fare for å bli nektet visum til Russland.

- I de siste ukene har vi hatt en prosess med Russland som vi hadde håpet ville ende med at de fikk visum, men mandag ettermiddag fikk vi beskjed om at de ikke fikk det, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at den russiske ambassadøren er kalt inn til et møte med utenriksråd Wegger Christian Strømmen i UD onsdag ettermiddag, der norske protester på nytt vil bli framført. Utenriksråden er øverste embetsmann i departementet.

Første tur

Etter planen skulle den norske politikerdelegasjonen besøke Moskva 2. og 3. februar. Utenrikskomiteen har ikke besøkt Russland så langt i denne stortingsperioden.

Invitasjonen kom fra lederen i utenrikskomiteen i føderasjonsrådet i den russiske nasjonalforsamlingen.

-Det er synd at vi må utsette møtet med russiske styresmakter i en tid hvor vi bør ha en enda tettere dialog med Russland både når det gjelder sikkerhetsspørsmål og menneskerettigheter, sier Grande.

Les også:

Forsvarssjefen: Russland prøver å undergrave NATO

Thorvald Stoltenberg kritiserer sanksjonene mot Russland

Kreml: Trump og Putin drøftet Syria og Ukraina i lørdagens telefonmøte