Meny

Lave temperaturer tar liv i Europa

Migranter i matkø utenfor et forlatt lagerbygg i Beograd. Foto: Darko Vojinovic / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstrem kulde har ført til flere dødsfall og skapt kaos over store deler av Europa. Været representerer også en ny fare for migranter og flyktninger.

I Tyskland forlot en menneskesmugler 19 asylsøkere inne i en varebil langs en motorvei i delstaten Bayern søndag. Temperaturen ute var da -20 grader.

– Etter flere timer på veien forlot den skruppelløse sjåføren varebilen med menneskene inne i det uoppvarmede lasterommet og forsvant, sier tysk føderalt politi.

De 14 voksne og fem mindreårige ombord fikk medisinsk behandling etter at de ble funnet.

Uvanlig kaldt vintervær og snø har gjort livet vanskelig også for mange grekere og ikke minst flyktninger og migranter i Hellas. På den greske øya Chios er situasjonen for beboerne i flyktningleiren Souda forverret.

– Boenhetene har lenge vært overbefolket, og de som ikke har plass der venter nå i telt uten elektrisitet og varme, sier en innbygger på øya.

Artikkelen fortsetter under videoen

Nødhjelp

I Serbias hovedstad Beograd oppholder flere hundre menn, de fleste av dem fra Afghanistan og Pakistan, seg i et forlatt lagerbygg ved byens busstasjon. Mirjana Milenkovski, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), sier hjelpemannskaper deler ut ovner, pledd, klær og mat til flyktningene.

– Vi jobber alle sammen for å hjelpe dem, sier hun.

Flere av personene som oppholder seg i lagerbygningen, har blitt syke etter flere dager med kaldt vær. Sjefen for Leger uten grensers arbeid i Serbia, Stephane Moissaing, sier de kommende dagene er kritiske, og migrantenes helsetilstand blir stadig verre.

Les også:  Minst 20 døde i kuldebølge i Europa

Siden fredag har minst 23 mennesker mistet livet rundt i Europa på grunn av kulda. Blant de omkomne er flere hjemløse, blant annet i Polen og Italia. Enkelte steder i Polen meldes det om temperaturer ned i – 30 grader.

Vatikanet har delt ut soveposer til hjemløse i Roma, og pave Frans har bedt Gud om å «varme hjertene våre så vi kan hjelpe de hjemløse».

Innstilte flyvinger

Lave temperaturer og kraftig snøfall har skapt store problemer for trafikken i Europa.

Les også:   Istanbul lammet av snøvær

Speilblanke veier har ført til flere ulykker, og blant annet døde fire portugisiske turister da en buss krasjet i nærheten av Lyon tidlig søndag. Årsaken til ulykken er trolig glatt føre.

Flere ferjeavganger i Kroatia, Romania og Bulgaria ble kansellert, og i Istanbul ble over 600 flygninger innstilt på grunn av snø. Ifølge værvarselet kan det ventes mer snø i byen de neste dagene.

Populært