Fangeopprør i Brasil har krevd minst 60 liv

Minst 60 personer er funnet drept etter et blodig fangeopprør i et fengsel i Amazonas i Brasil, opplyser myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprøret brøt ut i Anisio Jobim-fengselet i byen Manaus søndag, og ble utløst av at to av Brasils største rivaliserende narkobander begynte å slåss.

Opprøret skal ha pågått i 17 timer før sikkerhetsstyrker gjenvant kontrollen over fengselet mandag.

Sjefen for fengselsvesenet i Amazonas, Pedro Florencio, opplyser at de har funnet 60 døde så langt. Sergio Fontes, sikkerhetssjef i delstaten, sier at dødstallet kan stige etter hvert som de får oversikt over det han betegner som den største fengselsmassakren i delstatens historie.

Halshogd

Ifølge opplysninger fra sikkerhetsmyndighetene ble seks hodeløse lik kastet ut av fengselet da opprøret brøt ut.

Tolv fengselsbetjenter og 74 fanger skal ha blitt holdt som gisler, men de siste av gislene ble mandag sluppet fri i det opprøret tok slutt.

– Mange ofre var halshogd, og samtlige ble utsatt for massiv av vold, sa Fontes.

Et ukjent antall fanger skal også ha greid å rømme under kaoset som oppsto. Ifølge TV-kanalen Globo TV skal det være snakk om opptil 90 fanger, uten at dette er bekreftet. Myndighetene undersøker nå hvor mange som har rømt.

Gjengopprør

Ifølge Fontes ble opprøret startet av den lokale kriminelle gjengen Family of the North (FDN), som skulle sende en «beskjed» til den rivaliserende gruppen First Capital Command (PCC), en av Brasils største narkobander.

Det var gjennom forhandlinger med FDN, som ifølge The Guardian mistenkes å handle på vegne av Brasils nest største narkobande Red Command, at opprøret tok slutt.

– De hadde ingen større krav under forhandlingene. Vi tror de allerede hadde oppnådd det de ville: å drepe medlemmer av en rivaliserende organisasjon og få garantier på at de ikke skulle bli slått av politiet. FDN massakrerte antatte medlemmer av PCC og andre rivaliserende gjenger, sier han.

Overfylte fengsler

Brasil har gjentatte ganger måttet tåle kraftig kritikk fra menneskerettsgrupper for forholdene i landets fengsler. De er både overfylte og underfinansierte, og de blir ofte rammet av fangeopprør.

I fjor begynte to av Brasils største kriminelle bander å slåss om kontrollen i flere fengsler, og lignende fangeopprør skjedde i tre ulike fengsler så sent som i oktober, skriver nyhetsbyrået AP. Under opprøret ble besøkende tatt til fange, rivaler likvidert og enkelte personer også satt fyr på.

Om lag 622.000 personer satt fengslet i Brasil i slutten av 2014, ifølge en rapport fra landets justisdepartement. De fleste av dem er svarte menn.

Kun USA, Kina og Russland har flere i fengsel enn Brasil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden