Sivile vender tilbake til Aleppo

SLUTT: Røyken stiger til værs nær Bustan al-Qasr i regjeringskontrollert område i Aleppo 5. desember. Nå er kampene der over.
SLUTT: Røyken stiger til værs nær Bustan al-Qasr i regjeringskontrollert område i Aleppo 5. desember. Nå er kampene der over. Foto: Omar Sanadiki / Reuters/NTB scanpix

Flere av Aleppos innbyggere er tilbake i byen. For enkelte er det flere år siden de sist så hjemmene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kunngjorde den syriske hæren at den hadde full kontroll på Aleppo, etter at sivile og opprørere ble evakuert ut av byen.

Ikke lenge etter begynte sivile å returnere til gatene i det som en gang var Syrias største by.

I vinterkulda tok flere personer seg gjennom gatene, enkelte med eiendelene sine lastet i trillebårer.

– Jeg kom for å se på huset mitt. Jeg har ikke sett det på fem år. Jeg håper ikke hjemmet mitt har blitt for ødelagt, sier Khaled al-Masri.

Evakueringen som ble fullført torsdag, kom etter fire år med harde kamper mellom regimevennlige styrker og opprørere i byen.

I dagene etter evakueringen har syriske styrker gått gjennom de tidligere opprørskontrollerte delene av Øst-Aleppo, hvor de har lett etter og ryddet unna eksplosiver.

I den hardt rammede bydelen Bustan al-Qasr, i nærheten av Aleppos historiske gamleby, brukes bulldosere for å rydde unna stein og søppel.

Også i bydelen Al-Mayssar har tidligere innbyggere kommet tilbake etter flere år med kamper. Blant dem er Umm Abdo, som sier at huset hennes er ødelagt.

– Det er ikke noe igjen av det. Men hus kan bygges opp igjen, sier hun.

Les også: Norges allierte i Syria kan være oppløst

Personvernpolicy