USA og Canada stanser leteboring i Arktis

USA og Canada stanser nesten all leteboring etter olje og gass i arktiske farvann, opplyser Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama setter ned foten for leteboring i Tsjuktsjerhavet og Beauforthavet nord for Alaska, og Canada sier samtidig nei til all leteboring i sine arktiske farvann de neste fem årene. Beslutningen er tatt for å beskytte «et utrolig unikt og vibrerende økosystem», og for å beskytte urbefolkningens interesser og minimalisere faren for oljesøl i avsidesliggende områder.

Obama vil også nedlegge forbud mot olje- og gassleting langs atlanterhavskysten fra New England til Virginia.

Vedtaket innebærer ikke at leteboring som pågår, blir stanset, og borestansen gjelder heller ikke i områder som legger i tilknytning til eksisterende felt nær land i Beauforthavet, opplyser en kilde i Det hvite hus.

Obama benytter seg av en forskrift som gir presidenten anledning til å stanse leteboring offshore, og en kilde i Det hvite hus sier forskriften ikke gir framtidige presidenter anledning til å omgjøre beslutningen.

Påtroppende president Donald Trump har lovet å fjerne alle Obamas «jobbødeleggende restriksjoner». Trump lover også å gå inn for å øke boring etter olje og gass på statlig grunn og å åpne for oljeboring i områder i Atlanterhavet som hittil har vært vernet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden