Russiske etterforskere til Tyrkia etter ambassadørdrap

Putin: – En åpenlys provokasjon
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har sendt etterforskere til Tyrkia etter at den russiske ambassadøren i Ankara ble skutt og drept på et kunstgalleri mandag. Det er uklart om politimannen som utførte drapet, var ekstremist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin mener at drapet på hans ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, hadde til hensikt å skade båndene mellom Tyrkia og Russland.

– Forbrytelsen er uten tvil en provokasjon med sikte på å stanse normaliseringen av det russisk-tyrkiske forholdet og fredsprosessen i Syria, sier Putin ifølge russisk TV.

De siste dagene har det vært flere anti-russiske demonstrasjoner i Tyrkia. De to landene støtter hver sin part i Syria – russerne er på regimets side, mens tyrkerne har støttet flere opprørsgrupper.

Russiske etterforskere reiste tirsdag til Tyrkia for å bistå i etterforskningen av drapet, ifølge russiske nyhetsbyråer.

– 18 personer vil jobbe i gruppen. Gruppen vil jobbe i Tyrkia innen rammeverket av drapsetterforskningen, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

Et slikt samarbeid er oppsiktsvekkende og beskrives som noe som aldri har skjedd tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Russlands ambassadør i Tyrkia skutt og drept

Økt vakthold

Russland vurderer nå å trappe opp sikkerheten ved alle russiske ambassader rundt omkring i verden.

Ambassadøren ble skutt i ryggen fire ganger av en politimann som ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor) og «Ikke glem Aleppo!» da han åpnet ild. Han skal ikke ha vært på jobb da angrepet skjedde. Mannen ble senere drept av politiet.

Noen timer senere ble det avfyrt skudd foran USAs ambassade, som ligger like ved galleriet der Karlov ble drept. En mann ble pågrepet, men det er ikke kjent om de to sakene har noen sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen kjent aktivist

Den 22 år gamle politimannen som skjøt og drepte ambassadøren, kom fra et rolig område vest i landet. Han hadde jobbet i politiets opprørsstyrke i under tre år.

Selv om han ropte et religiøst slagord da han skjøt ambassadøren, er det ingenting så langt som tyder på at han hadde en dragning mot religiøs ekstremisme eller har hatt en aktivistisk fortid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimannen, som nektet å overgi seg, ble drept etter en rundt 15 minutter lang skuddveksling med politiet. Moren, faren og søsteren hans er anholdt på hjemstedet og tatt inn til avhør. I alt er seks personer pågrepet.

Ifølge tyrkiske medier forberedte 22-åringen seg på angrepet på et hotell i nærheten. Han barberte seg og tok på seg en fin dress før han dro til kunstgalleriet.

Sjokkerte reaksjoner

Ankaras frittalende ordfører Melih Gökcek har spekulert på Twitter om hvorvidt drapsmannen kan knyttes til Gülen-bevegelsen, som har fått skylden for det mislykkede kuppforsøket i juli. Så langt er det ingen andre som offisielt har fulgt opp Gökceks kommentarer. Bevegelsens leder Fethullah Gülen har fordømt drapet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa mandag at han var «forferdet over denne meningsløse terrorhandlingen» og understreker at ingenting kan forsvare angrep på diplomater og sivile.

USA påtroppende president Donald Trump fordømmer handlingen og omtaler drapsmannen som en «radikal islamsk terrorist».

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sier han er «sjokkert» og kondolerer til russiske myndigheter, familie og kolleger av ambassadør Karlov.