Tobakkskjempe sår tvil om tradisjonelle sigaretters framtid

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tobakkskonsernet Philip Morris tar sikte på å stanse salget av konvensjonelle sigaretter og erstatte dem med et mindre skadelig produkt, sier konsernets leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen fra Andre Calantzopoulos falt under lanseringen av den «røykløse» iQQS-sigaretten i Storbritannia onsdag. I den nye sigaretten varmes tobakken opp i stedet for at den brennes, og tobakkskonsernet hevder at dette gir samme mengde nikotin, men 90 prosent mindre giftstoffer enn i vanlig sigarettrøyk.

Produktet er allerede lansert i Japan, Italia og Sveits.

– Jeg tror det kommer en tid der vi har nok overgang til dette alternative produktet og nok bevissthet til å se for oss, sammen med regjeringene, en utfasingsperiode for sigaretter, sier Calantzopoulos.

– Jeg håper det blir snart, føyer han til.

Tobakksmotstanderne i den britiske organisasjonen Action on Smoking and Health (AHS), sier iQQS-sigaretten bør reguleres som annen tobakk fram til det kan legges fram uavhengige bevis for at den er mindre skadelig enn vanlig røyk.

– Vi trenger uavhengige bevis for å støtte enhver påstand fra tobakksindustrien, sier AHS-sjef Deborah Arnott.

Marlboro-produsenten Philip Morris er verdens nest største sigarettprodusent etter den statlige China National Tobacco Corporation.