Russisk minister pågrepet og siktet for korrupsjon

Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev anklages for å ha tatt imot to millioner dollar, som svarer til cirka 14 millioner kroner. Foto: AP / NTB scanpix.
Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev anklages for å ha tatt imot to millioner dollar, som svarer til cirka 14 millioner kroner. Foto: AP / NTB scanpix.

Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev har fått sparken etter å ha blitt pågrepet og siktet for å ha tatt imot store summer i bestikkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uljukajev er siktet for å ha mottatt om lag 17 millioner kroner i bestikkelser for å gi det statlige oljeselskapet Rosneft mulighet til å overta en majoritetsandel av det russiske oljeselskapet Basjneft.

Avtalen om dette, som er verdt 5,3 milliarder dollar, ble inngått i oktober. Den har vært kraftig kritisert, blant annet av medlemmer av regjeringen.

Få timer etter at pågripelsen ble kjent, kunngjorde en talsmann for president Vladimir Putin at Uljukajev hadde blitt avskjediget som økonomiminister.

Tiltale

Uttalelsen fra etterforskningskomiteen sier ingenting om hvem som skal ha gitt Uljukajev penger. Det ble imidlertid opplyst at han kan bli dømt til en fengselsstraff på mellom 8 og 15 år.

En talskvinne for komiteen, Svetlana Petrenko, sier til nyhetsbyrået RIA at Uljukajev ble tatt på fersk gjerning da han mottok bestikkelsen.

Ifølge komiteen ble han tatt i en felle som var iscenesatt av den russiske sikkerhetstjenesten FSB, og før pågripelsen ble samtalene hans avlyttet.

– Alvorlige anklager

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier til nyhetsbyrået Interfax at dette er svært alvorlige anklager som krever holdbare bevis, og at presidenten har vært orientert siden etterforskningen startet.

Aleksej Uljukajev er en kjent liberal politiker som er motstander av den stadig sterkere statlige innblandingen i økonomien. Han mente blant annet at det var galt av statseide Rosneft å være med i privatiseringsprosessen.

60 år gamle Uljakajev har hatt høye stillinger i regjeringsapparatet siden 2000 og har vært økonomi- og utviklingsminister siden 2013.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden