Meny

Kinesiske advarsler mot amerikansk kulturrevolusjon

Det kinesiske flagget vaier utenfor Folkerepublikken Kinas ambassade på Vindern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det kinesiske flagget vaier utenfor Folkerepublikken Kinas ambassade på Vindern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Donald Trumps uventede seier over Hillary Clinton har fått kinesere til å advare om at amerikanerne kan få sin egen kulturrevolusjon preget av sosialt kaos og vold, slik Kina opplevde for 50 år siden.

Statlige kinesiske medier skriver onsdag at Trumps seier er et tegn på at mange undervurderte hvor stort sinne mange har mot den amerikanske eliten. Enkelte mener også at situasjonen ligner på den som Kina opplevde forut for kulturrevolusjonen, som startet da Mao Zedong mobiliserte unge mennesker for å renske ut borgerskaplige elementer som han mente hadde infiltrert regjeringen og samfunnet.

Opptil 1,8 millioner mennesker, deriblant mange intellektuelle, mistet livet i årene som fulgte, og minst 36 millioner ble utsatt for politisk forfølgelse.

– Hillary tapte ikke som individ. Hun tapte på vegne av den politiske filosofien til den tradisjonelle amerikanske eliten, skriver den statskontrollerte avisen Global Times.

I en kommentar avvises imidlertid ideen om at situasjonen kan kalles en slags amerikansk kulturrevolusjon.

– Valget resulterte i en splittelse i det amerikanske samfunnet som er uten sidestykke. Mange av dem som ikke stemte på Trump, var hatet fra dypet av folks hjerter. Denne typen hat har vært sjelden i den amerikanske valghistorien fram til nå, skriver avisen.

Les også: Kinas eksport ned 7,3 prosent

Kina har fått ny finansminister

Trumps valgløfter kan endre USA

Putin gratulerer Trump

Populært