Thailand åpner for zika-abort

En kommunal arbeider desinfiserer et tempelområde i Bangkok for å ta knekken på mygg som bære zikavirus. Foto: Reuters / NTB scanpix
En kommunal arbeider desinfiserer et tempelområde i Bangkok for å ta knekken på mygg som bære zikavirus. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Myndighetene i Thailand lemper på landets strenge abortlovverk og tillater zikavirus-smittede kvinner å ta abort i tilfeller der det kan bekreftes at fosteret har fått skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abort er ulovlig i Thailand, bortsett fra i tilfeller der graviditet knyttes til voldtekt eller at kvinnens liv står i fare. I slike tilfeller kan abort utføres opp til tolv ukers svangerskap.

Torsdag bekreftet landets helsemyndigheter at man i tilfeller der foster med påviste zikavirus-skader kan aborteres, og tidsgrensen er utvidet til 24 uker, melder Reuters.

Thailand bekreftet i forrige uke landets første kjente tilfelle av mikrokefali, en medfødt misdannelse som innebærer at babyer fødes med underutviklet hjerne og et unormalt lite kranium. Mikrokefali knyttes til det myggbårne zikaviruset.

– Vanskeligheten med zika er å fastslå mikrokefali. Det blir vanligvis avdekket senere i svangerskapet, sier Pisek Lumpikanon, leder for den thailandske foreningen for obstetrikk og gynekologi.

– Lovlige medisinske aborter kan foretas opp til uke 24. Årsaken er at babyer fra uke 24 og utover har gode overlevelsessjanser, sier han.

Thailandske helsemyndigheter vurderer å utføre ultralydtester på alle gravide kvinner for å kunne identifisere tilfeller av mikrokefali.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden