Nye bilbranner i flere svenske byer

En brannmann prøver å slokke en av de mange bilbrannene i Malmö den siste tiden. Foto: Johan Nilsson / TT / Reuters / NTB scanpix
En brannmann prøver å slokke en av de mange bilbrannene i Malmö den siste tiden. Foto: Johan Nilsson / TT / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Natt til onsdag er det igjen meldt om bilbranner i Malmö. Det er niende natt på rad med bilbranner i den sørsvenske byen. I Norrköping, Linköping og Lund ble også biler antent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vært to hendelser med kort tids mellomrom i Malmö, men det har ikke budt på problemer å håndtere sakene, sier Gustaf Sandell ved redningstjenesten i Sør-Sverige.

På åstedet for den første brannen var det ingen spredningsfare, og en privatperson hadde klart å dempe brannen med et brannslukningsapparat. Den andre meldingen gjaldt tre biler som sto i brann.

Flere byer rammet

I Norrköping, 15 mil sørvest for Stockholm, ble 19 biler rammet av en brann i et parkeringsanlegg ved Klockartorpet natt til onsdag.

– Åtte biler ble overtent i garasjen, mens sju andre fikk varme- og stråleskader. Dessuten spredte brannen seg til fire biler utenfor garasjeanlegget, sier Anders Finn i den svenske redningstjenesten til Norrköpings Tidningar. I nabobyen Linköping brant det i tre biler.

Brannmannskaper foran utbrente biler i Malmö. Foto: Tt News Agency / Reuters
Brannmannskaper foran utbrente biler i Malmö. Foto: Tt News Agency / Reuters

Også i Lund, snaut to mil nord for Malmö, ble en bil påtent natt til onsdag.

Natten før brant det i 13 biler i Malmö, og siden begynnelsen av juli har over 70 biler blitt stukket i brann i byen. Også i Stockholm, Södertälje og Borås har biler blitt satt i brann. Ingen personer er så langt pågrepet.

– Vi ser ingen forbindelse mellom hendelsene, sier operasjonsleder i Östgötland-politiet, Torbjörn Lindqvist til Aftonbladet.

Et vitne i Norrköping skal ha sett et antall personer komme til området og henge ved bilen som først begynte å brenne. Personene forlot stedet i en lys bil.

– Politiet ønsker å komme i kontakt med andre vitner i området, sier Lindqvist.

Sosiale forskjeller

Professor Per-Olof Hallin ved Malmö högskola tror bilbrannene er uttrykk for sosiale forskjeller. Han tror problemet bunner i utenforskap og forholdene folk lever under.

– Det kommer til å ta tid å forandre på det. Nye generasjoner vokser opp i en tid der det er stor risiko for sosial eksklusjon, spesielt for barn, sier han. Hallin, som samarbeider med politiet om analyser av såkalte utsatte områder, mener politikerne siden 90-tallet har latt segregering og forskjeller vokse fram i Sverige.

Bilbrannene i Sverige den siste måneden har fått svenske politikere til å reagere. Mandag lovet innenriksminister Anders Ygeman flere synlige politifolk i gatene.

Bilbranner i Europa

Europeiske byer er de siste 15 årene rammet av et stort antall bilbranner.

I 2001 ble venstresiden i Berlin nektet å demonstrere 1. mai fordi markeringen flere ganger tidligere hadde endt med bilbranner og knuste butikkvinduer.

I november 2005 ble franske storbyer rammet av opptøyer med bilbranner nesten hver natt. I løpet av én natt kunne opp mot 400 biler brenne. Ofte var det ungdommer fra fattige og marginaliserte områder som kastet molotovcocktailer på bilene.

I august 2011 ble Berlin rammet av bilbranner flere netter på rad, som tilsynelatende var «ren vandalisme, uten mål og mening».

I 2013 pågrep svensk politi 35 personer etter en bølge med branner i Stockholm i mai. De fleste av de pågrepne den gangen var ungdommer, mange av dem med innvandrerbakgrunn. Høyreekstremister og fremmedfiendtlige dannet da borgervernlignende grupper for å ta opp kampen med bråkmakerne.

Personvernpolicy