Sikkerhetsrådet fordømmer Nord-Koreas rakettforsøk

Nord-Korea forblir isolert fra verden under Kim Jong-un som har styrt siden farens død i 2011. Foto: Kyodo/Reuters/NTB scanpix
Nord-Korea forblir isolert fra verden under Kim Jong-un som har styrt siden farens død i 2011. Foto: Kyodo/Reuters/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas tre siste rakettforsøk og anklager landet for «grove brudd» på forbudet mot utvikling av raketteknologi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsrådet gjentok sine krav om at Nord-Korea må respektere forbudet, stoppe alle atomvåpentester og missil-aktivitet og følge rådets fem siste resolusjoner siden Nord-Koreas første atomtest i 2006.

I en enstemmig uttalelse sier Sikkerhetsrådet onsdag at Nord-Koreas mislykkede rakettoppskytninger 28. april, 27. mai og 31. mai bidrar til utvikling av landets atomvåpenprogram og øker spenningen i regionen.

Les også: Nord-Korea truer med «nådeløs gjengjeldelse»

Rådet ber alle land støtte sanksjonene mot Nord-Korea, spesielt sanksjonene som ble innført i mars og som er de hardeste på 20 år. Sanksjonene som ble enstemmig vedtatt 2. mars, inkluderer inspeksjoner av forsendelser som ankommer eller forlater Nord-Korea, forbud mot salg av våpen til landet og utvisning av nordkoreanske diplomater.

Les også: Nord-Korea bekrefter rakettest: – En stor suksess

Regimet i Nord-Korea insisterer på at atomvåpnene kun skal brukes til forsvar, men har også flere ganger truet verden med fullstendig utslettelse.

Sikkerhetsrådets medlemmer gjentok «viktigheten av å opprettholde fred og stabilitet på Koreahalvøya og i Nordøst-Asia». De gjentok målet om «en fredelig, diplomatisk og politisk løsning på situasjonen» og sier de setter pris på «innsats fra rådets medlemmer og andre for å legge til rette for en fredelig og fullstendig løsning gjennom dialog».

Personvernpolicy