Meny

Valgthriller i Østerrike

De grønnes presidentkandidat Alexander Van der Bellen under et valgmøte fredag. Foto: Heinz-peter Bader / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentvalget i Østerrike ligger an til å bli en thriller. Valgdagsmålinger viser dødt løp mellom de to kandidatene, høyrepopulisten Norbert Hofer og utfordreren Alexander Van der Bellen.

Da 90 prosent av stemmene var telt opp, hadde begge kandidatene hver fått om lag 50 prosent av stemmene. Dermed må det fintelling av de om lag 900.000 forhåndsstemmene til før en valgvinner kan utropes.

Det endelige resultatet ventes derfor ikke før på mandag.

Les også: Ytterliggående høyrepopulist kan bli president i Østerrike

Følges med argusøyne

Presidentvalget i Østerrike blir sett på som en målestokk på den økende euroskeptiske og innvandringskritiske bølgen i Europa og følges derfor med stor interesse også i utlandet.

Dersom Hofer vinner, blir det nok et håndfast bevis på framgangen til euroskeptiske- og anti-etablissement-partier i EU. Mange regner det som et varsel på hva som kan skje i resten av Europa, spesielt etter at flyktningkrisen og vedvarende arbeidsledighet har gitt ytterliggående høyrepartier ekstra vind i seilene.

Presidenten i Østerrike har tradisjonelt lite makt og er mest en symbolsk figur. Men Hofer har sagt at han vil forsøke å gi presidentembetet mer makt dersom han vinner valget.

Våpenentusiast

45 år gamle Hofer er våpenentusiast, EU-skeptiker og kritisk til innvandring. Han vant første valgomgang med 35 prosent av stemmene.

Rivalen, 72 år gamle Van der Bellen, har tidligere vært partileder for De grønne og er økonom. Han stiller som partiuavhengig kandidat, men støttes av De grønne. Han fikk 21 prosent av stemmene i første valgomgang.

Hofers popularitet har økt i takt med flyktningkrisen, som har gjort mange mennesker urolige for jobb- og sikkerhetsspørsmål.

Van der Bellen har på sin side advart om at landets rykte står på spill

– Dette er et valg mellom samarbeid eller et autoritært styre, sa Van der Bellen i en TV-debatt med Hofer søndag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus