Forskere kan ha funnet kobling mellom zika og nervesykdom

Franske forskere sier de har funnet bevis for at det er en forbindelse mellom zika-smitte og Guillain-Barré-syndrom, som kan føre til lammelser. Foto: Danica Coto (AP Photo / NTB scanpix)
Franske forskere sier de har funnet bevis for at det er en forbindelse mellom zika-smitte og Guillain-Barré-syndrom, som kan føre til lammelser. Foto: Danica Coto (AP Photo / NTB scanpix)

Franske forskere sier de har funnet bevis for at det er en forbindelse mellom zika-smitte og Guillain-Barré-syndrom, som kan føre til lammelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det en risiko for at landene som er rammet av sika-epidemien vil merke en økning i tilfeller av den nevrologiske sykdommen. Guillain-Barré-syndrom (GBS) er en sjelden tilstand der kroppens immunforsvar angriper deler av nervesystemet. Dette kan føre til lammelser, men lammelsene går som regel over etter en stund.

Les også: Første tilfelle av seksuelt overført zika i Frankrike

Forskere ved Frankrikes Pasteur-institutt har analysert data fra et zika-utbrudd i Fransk Polynesia i 2013 og 2014 og beregnet risikoen for GBS til 2,4 per 10.000 tilfeller av zika-smitte.

– Dette arbeidet er viktig for det bekrefter rollen zikaviruset spiller for utviklingen av de alvorlige nevrologiske komplikasjonene Guillain-Barré-syndrom utgjør, sier Arnaud Fontanet, som har ledet forskningsarbeidet.

– Regionene som er berørt av zika-epidemien vil trolig se en merkbar økning i antall pasienter med alvorlige nevrologiske komplikasjoner, sier Fontanet. Der det er mulig, bør kapasiteten til å håndtere GBS-tilfeller økes, mener han.

Les også:

Zika-prøver i Norge må sendes til Sverige

Zika-alarmen: – Vi får til en løsning for norske reisende

WHO vurderer å erklære zika som global folkehelsekrise

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus