Kina skal ha utplassert våpen på omstridt øy

USAs president Barack Obama og andre statsledere stiller opp for fotografering under møtet i ASEAN-gruppa, som omfatter land sørøst i Asia og USA. Meldingene om utplassering av kinesiske raketter på omstridte øyer ble tema på møtet i Rancho Mirage i California.
USAs president Barack Obama og andre statsledere stiller opp for fotografering under møtet i ASEAN-gruppa, som omfatter land sørøst i Asia og USA. Meldingene om utplassering av kinesiske raketter på omstridte øyer ble tema på møtet i Rancho Mirage i California. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Kina har satt ut et avansert bakke-til-luft-rakettsystem på en av øyene landet kontrollerer i Sør-Kinahavet, sier taiwanske og amerikanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Rakettbatteriene er satt opp på øya Woody, sier talsmann for det taiwanske forsvarsdepartementet, generalmajor David Lo.

Woody er en av Paracel-øyene, som har ligget under kinesisk kontroll i over 40 år. Øyene er imidlertid også gjort krav på av Taiwan og Vietnam.

– De interesserte partene burde samarbeide om å sikre fred og stabilitet i Sør-Kinahavet og avstå fra å ta ensidige avgjørelser som vil skape ytterligere spenninger, sier Lo.

Satellittbilder fra byrået Imagesat International viser to batterier med åtte missiler i hver samt et radarsystem, melder Fox News.

Kina dysser ned

Kinas utenriksminister Wang Yi avviser meldingene om utplasseringen av raketter, og sier de er «skapt av enkelte vestlige medier».

– Når det gjelder de begrensede og nødvendige selvforsvarsinstallasjonene som Kina har bygget på øyer og rev der vi har stasjonert folk, er det i samsvar med Kinas rett til selvforsvar, fastslår han.

Utenriksministeren tilføyer at han heller synes at fyrtårnene som Kina bygger i området for å bedre sikkerheten i skipsfarten, burde få mer oppmerksomhet.

Nyheten om utplasseringen kom mens ledere i foreningen for sørøstasiatiske land og USAs president Barack Obama avsluttet sitt toppmøte i California, der de diskuterte hvordan de kan finne løsninger for spenningene i området.

Les også: Kina fordriver 10.000 mennesker for å bygge enormt romteleskop

Øybygging

Kina har fra før fått kraftig kritikk for byggingen av kunstige øyer i de omstridte havområdene, ved å lesse sand på skjær og rev for så å oppføre rullebaner og militærinstallasjoner. USA og naboland som også gjør krav på deler av Sør-Kinahavet, tolker utviklingen som et ledd i Beijings forsøk på å gjøre krav på så å si hele havområdet og dets ressurser.

Den mest dramatiske utviklingen har skjedd i øygruppa Spratly, der hele fire land er militært til stede.

Admiral Harry Harris, som leder USAs stillehavskommando, kan ikke bekrefte meldingene om rakettsystemet på Woody, men sier saken er svært urovekkende.

Les også: USA vil ha med Kina på sanksjoner mot Nord-Korea

Amerikanske operasjoner

– Dersom det er raketter der, kan det være et tegn på at Sør-Kinahavet militariseres på en måte som Kinas president Xi har sagt at han ikke vil gjøre, sier Harris til pressen i Tokyo onsdag.

– Vi kommer til å utføre flere og mer avanserte operasjoner for å opprettholde navigasjonsfriheten i Sør-Kinahavet i tida framover. Vi har ingen planer om å slutte med dette, sier Harris.

Kina, Filippinene, Brunei, Vietnam, Malaysia og Taiwan har flere overlappende landkrav i Spratly-øyene, som ligger sørøst i Sør-Kinahavet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus