Okkupantene i Oregon har overgitt seg

FBI omringet aksjonistene som har okkupert besøkssenteret til et naturreservat i Oregon.
FBI omringet aksjonistene som har okkupert besøkssenteret til et naturreservat i Oregon. Foto: Jim Urquhart / Reuters

De gjenværende aksjonistene som hadde okkupert besøkssenteret til et naturreservat i Oregon siden starten av januar, har overgitt seg etter 41 dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste aksjonisten, David Fry (27), avsluttet til slutt okkupasjonen etter at han under en intens telefonsamtale med meklere gjentatte ganger truet med å ta sitt eget liv.

– Jeg har rettet en pistol mot mitt eget hode. Jeg er lei av å leve, sa han under telefonsamtalen, som ble kringkastet direkte.

– Før dere greier å innfri kravene mine, kommer dere til å se at jeg dør. Eller så tar jeg selv livet mitt, la han til.

Etter å ha blitt igjen mer enn en time etter at de andre aksjonistene hadde overgitt seg, ga til slutt Fry opp og gjorde det samme.

Les også: Leder for Oregon-okkupanter arrestert – én drept i aksjonen

Høyreekstrem

Etter 41 dager i okkupasjon hadde alle medlemmene av den væpnede aksjonistgruppa overgitt seg. De vil sammen med de tolv andre personene som tidligere er pågrepet av politiet, deriblant lederen Ammon Bundy, bli siktet for å ha satt seg i motverge og hindret politiet i å gjøre jobben sin.

– Okkupasjonen har vært en lang og traumatisk opplevelse for innbyggerne i Harney County og medlemmene av Burns Paiute-stammen. Nå åpnes det for at livet kan gå tilbake til det normale, uttalte embetsmann Billy Williams etter at alle var pågrepet.

2. januar inntok gruppen med 30-talls væpnede aksjonister besøkssenteret og kontorene i naturreservatet Malheur National Wildlife Refuge. Okkupantene beskrives som høyreekstreme, regjeringsfiendtlige farmere, kvegbønder og såkalte survivalister. Sistnevnte begrep brukes om folk som trener på overlevelsesmetoder i tilfelle samfunnet rammes av en katastrofe.

Les også: FBI har omringet okkupanter i Oregon

Skutt og drept

I slutten av forrige måned ble gruppens talsmann, Robert Finicum skutt og drept av politiet. Gruppens leder, Bundy, oppfordret de gjenværende okkupantene om å overgi seg, men de siste fire nektet.

Aksjonistenes hovedkrav er at farmeren Dwight Hammond (73) og hans sønn Steven (46) løslates fra fengsel. De er dømt for å ha startet flere branner som spredte seg til statlig land i 2012. Okkupantene krever også at staten overfører naturreservatet til lokalbefolkningen. (©NTB)

Personvernpolicy