Nytt press mot politiet i Chicago etter drap av svarte

Se video.

Politiet i Chicago får igjen kritikk for unødvendig våpenbruk mot svarte etter at to personer ble skutt og drept lørdag. Politiet innrømmer at en 55 år gammel fembarnsmor ble skutt ved et uhell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytingen skjedde da politiet ble tilkalt for å løse opp i en familiekrangel. 19 år gamle Quintonio LeGrier, som skal ha hatt mentale problemer, truet sin far med et balltre og ble skutt av politiet. En kule traff også nabokvinnen Bettie Jones da hun åpnet inngangsdøren for politiet.

Politisjef sparket

– Dette må ta en slutt. Ingen mor skal måtte begrave sin sønn, og slett ikke under slike omstendigheter. Politiet skal tjene og beskytte oss, sa Janet Cooksey, 19-åringens mor, på en pressekonferanse søndag. Hun sa at hennes sønn ble skutt ni ganger.

Politiet forklarer skytingen av 19-åringen med at de ble møtt av en «stridslysten» person. Samtidig beklager de at 55-åringen ble skutt og sier at det skjedde ved et uhell.

For en måned siden var det omfattende protester i Chicago da en video som ble offentliggjort viste hvordan en hvit politimann skjøt en svart tenåring til døde med 16 skudd i oktober i fjor. Politimannen som skjøt 17-åringen er tiltalt for overlagt drap, og episoden førte også til at politisjefen i Chicago fikk sparken tidligere denne måneden.

– Tilliten til politiets ledelse er svekket. Det er på tide å la nye øyne og nye ledere møte utfordringene, sa Chicagos borgermester Rahm Emanuel etter å ha sparket politisjefen.

Nesten tusen drept

Etter lørdagens skyting sendte hans kontor ut en pressemelding der borgermesteren lovet at lørdagens episode kommer til å bli etterforsket.

Ifølge Washington Post har amerikansk politi i år skutt og drept 965 personer i år. Spesielt er det de tilfellene der hvite har skutt uvæpnede svarte som har vakt sterke reaksjoner og utløst demonstrasjoner.

Det amerikanske justisdepartementet har igangsatt en omfattende gransking som har som mål å komme til bunns i om borgerrettighetene i USA blir overholdt. Spørsmålet om politiet forskjellsbehandler mennesker etter hudfarge, kommer til å stå sentralt i granskningen, opplyser departementet.

Personvernpolicy