– Ble nektet asyl i Norge, drept i Tsjetsjenia

To tsjetsjenere som fikk avslag på sine asylsøknader i Norge, er blitt torturert og drept i Tsjetsjenia, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Den norske Helsingforskomiteen og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial advarte norske myndigheter mot å sende de to tilbake til Russland eller Tsjetsjenia, men ble ikke hørt, skriver ukeavisa Ny Tid fredag.

Advokat Brynjulf Risnes representerte de to tsjetsjenerne Apti Nazjujev og Umar Bilemkhanov. Han sier til Ny Tid at det var «direkte uansvarlig» å sende ut de to.

Sendt ut i 2011

Nazjujev skal ha deltatt i motstandskampen mot den tsjetsjenske diktatoren Ramzan Kadyrov før han kom til Norge og søkte asyl i 2008. Etter endelig avslag reiste han tilbake i 2011.

I mai 2013 ble han meldt savnet av familien. En knapp måned senere ble han funnet torturert og drept i en elv i Tsjetsjenia. Drapet ble aldri etterforsket.

Også Bilemkhanov ble sendt ut i 2011 sammen med familien. Året etter ble han funnet død i Tsjetsjenia.

– Bilulykke

Tsjetsjenske myndigheter hevder han døde i en bilulykke, men Memorial og Helsingforskomiteen mener det var et politisk motivert drap og viser til at det ikke var noen skader på bilen Bilemkhanov skal ha sittet i. Kona og familien fikk heller aldri utlevert liket slik at de kunne undersøke kroppen, skriver Ny Tid.

Ifølge seksjonsleder Torgeir Tofte Jørgensen i Utlendingsnemnda (UNE) var det riktig å ikke gi Bilemkhanov og Nazjujev asyl. UNE fastholder at de vedtakene som ble gjort, var riktige, og viser til at den ene saken ble prøvd for tre rettsinstanser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus