Fabius: – Endelig utkast til klimaavtale lagt fram i Paris

Se et utdrag fra presentasjonen av ny klimaavtale her.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius presenterte lørdag det han håper blir det endelige utkastet til ny klimaavtale i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det brøt ut applaus i plenumssalen på klimatoppmøtet da Fabius kunngjorde at utkastet var klart. Ministre fra nærmere 200 land skal nå vurdere om de kan godta det.

– I dette rommet i dag vil dere ta stilling til en historisk avtale. Vi holder alle pusten, sa Fabius, som var gråten nær da han snakket.

Sammen med ham på ordstyrerbordet i plenumssalen La Seine satt Frankrikes president François Hollande, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og FN klimasjef Christiana Figueres.

Halvannen time senere ble selve teksten offentliggjort på FNs nettsider.

Kommentar: Klimaet kunne ikke vinne i Paris - kampen ble tapt hjemme

Hollande: – Ta spranget

Hollande formante delegatene i salen om å tørre å ta det avgjørende spranget når avtalen skal vedtas senere lørdag.

– Vi står foran et avgjørende øyeblikk. Bare ett relevant spørsmål gjenstår, og dere er de eneste som kan svare på det, sa Hollande til forsamlingen da det franske vertskapets forslag til endelig avtale ble lagt fram lørdag ettermiddag.

Spørsmålet er: «Ønsker vi en avtale, eller ønsker vi det ikke», sa han.

– Hvis dere vedtar den, vil denne teksten bli den første universelle avtalen om klimapolitikk. Dere vil ta et valg, for deres eget land og verdensdel, men også for verden som sådan. Dette vil være et sprang for menneskeheten, sa han.

Verden må ikke la fiaskoen fra København gjenta seg, advarte den franske presidenten.

– Vi må ta det siste skrittet, skrittet som gjør det mulig for oss å nå vårt mål, sa Hollande.

Les også: Bellona: – Avtaleutkastet legger lista meget høyt

1,5 grader

I det endelige utkastet slås det fast at landenes frivillige nasjonale utslippsmål skal gjennomgås hvert femte år, ifølge utenriksministeren. Landene setter som mål at den globale oppvarmingen ikke skal overstige 2 grader, og vil gjøre et forsøk på å holde seg under 1,5 grader.

Franske myndigheter har omtalt teksten som det endelige utkastet og sterkt oppfordret landene til å vedta den. Signaler fra flere av de viktigste landene tyder på at landene nå kan være enige eller nær enighet om en avtale.

– Vår felles innsats utgjør mer enn summen av hva vi gjør hver for oss, sa Fabius.

Denne teksten er den beste mulige balansen, en balanse som er sterk, men følsom, som vil gjøre det mulig for alle delegasjoner med hodet hevet høyt etter å ha oppnådd noe viktig.

Les også: Hollande: – Det er nå eller aldri

– Historisk

Ban Ki-moon ba verdens ledere om å fortsette klimaarbeidet i kompromissets ånd.

– Vi er kommet til et avgjørende øyeblikk på en lang reise som har vart i årtier, sa FN-sjefen, som kalte avtaleteksten historisk.

– Avslutningen er i sikte. La oss nå gjøre jobben ferdig. Milliarder av mennesker setter sin lit til deres klokskap, understreket han i sin appell til verdens ledere.

Over 150 stats- og regjeringssjefer deltok under åpningen av klimatoppmøtet i forrige uke. Ansvaret for selve forhandlingene er blitt overlatt til ministre og erfarne forhandlere i landenes delegasjoner på møtet.

Personvernpolicy