Obama talte til folket om terrorisme

– Angrepet var en terrorhandling med mål om å ta uskyldige liv, sa president Barack Obama. Se video. NB! Reportasje på engelsk.

USAs president Barack Obama prøvde søndag å berolige befolkningen i kjølvannet av angrepet i San Bernardino, da han holdt en sjelden tale til folket om terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tredje gang i sin tid som president at Obama holder en tale til folket fra det Ovale rom i Det hvite hus.

Temaet var terrorisme, og talen tok utgangspunkt i angrepene i San Bernardino i forrige uke, hvor 14 personer ble drept.

– Angrepet var en terrorhandling med mål om å ta uskyldige liv, sa president Barack Obama.

Ny fase

Presidenten har tidligere blitt kritisert av republikanere for å ikke ha satt noen klare retningslinjer for kampen mot ekstremistgruppen IS. I talen til folket sa han at det nå har utviklet seg en ny fase i krigen mot terror.

– I de siste årene har terrorisme utviklet seg til en ny fase, hvor det er mindre kompliserte voldshandlinger, sa han.

Obama kunngjorde at han ønsker å samarbeide med teknologiselskaper for å luke ut planer om angrep i landet. Han pekte på at internett har bidratt til at ekstremistgrupper kan verve medlemmer i utlandet og dette kan føre til angrep som blant annet under Boston maraton i 2013.

Strategien

Obama sier krigen mot IS i Syria skal foregå på tre måter. Først og fremst skal luftangrep fortsette, og presidenten la til at nå som Tyskland, Frankrike og Storbritannia har forpliktet seg til å delta, vil disse angrepene få større slagkraft. For det andre sa Obama at hans vil fortsette treningen av styrker i Irak.

Obama understreket også at de vil samarbeide med land som har en majoritet av muslimer, i tillegg til muslimske samfunn i USA, for å motarbeide rekruttering til ekstremistgrupper.

Våpenregler

For å takle den økende trusselen på hjemmebane gjentok Obama sine tidligere initiativer for å få Kongressen til å endre våpenreglene. Blant annet ønsker han at alle som er på en liste over folk som er nektet å reise med fly, også skal forbys å kjøpe våpen. Dessuten foreslo han retningslinjer for å vanskeliggjøre kjøp av automatvåpen for å forhindre massakrer.

Presidenten sa også at det er uhyre viktig at dette ikke blir en krig mellom vesten og islam. Han understreket viktigheten av å samarbeide med muslimske samfunn og ikke la IS splitte det amerikanske samfunnet.

Obama avrundet talen med å si at han er overbevist om at krigen mot IS vil bli en suksess.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus