UD advarer nordmenn i Brussel:

Full terroralarm i Belgia

Se video fra Belgia.

Belgiske myndigheter har slått full terroralarm og øker trusselnivået i Brussel-regionen til det høyeste. Begrunnelsen er at det foreligger «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

T-banen i Brussel er stengt og Belgias nasjonale senter for kriseberedskap (OCAM) ba lørdag innbyggerne om å unngå menneskemengder. Konserter og fotballkamper er avlyst.

«Norske borgere i Belgia oppfordres til å utvise forsiktighet , holde seg informert og ta fornuftige forholdsregler for å ivareta personlig sikkerhet.», skriver den norske ambassaden i Belgia på sin hjemmeside.

– Rådet til folk er så langt det lar seg gjøre å unngå steder der mange mennesker kommer sammen, som kjøpesentre, konserter, andre tilstelninger og stasjoner for offentlig transport, sier en talsmann.

Les også: Politiet i Paris tror to terrormistenkte er på frifot

Paris-mistenkte

Myndighetene har ikke sagt hvilke konkrete opplysninger som ligger til grunn for terroralarmen, men flere av de mistenkte etter forrige ukes terrorangrep i Paris har koblinger til landet.

I Brussel-området er trusselnivået nå hevet fra tre til fire, som er det høyeste nivået i Belgia, mens det for resten av landet fortsatt ligger på tre.

– Analysene har avdekket en alvorlig og umiddelbar trussel som krever spesifikke sikkerhetstiltak samt detaljerte anbefalinger til befolkningen, opplyser OCAM.

Les også: To nordmenn pågrepet for terror

Varsler flere opplysninger

Mer ville ikke myndighetene opplyse om bakgrunnen for den økte terrorberedskapen i og rundt hovedstaden. De sier at flere detaljer kommer først senere lørdag, på grunn av etterforskningshensyn.

Beslutningen ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for deltakelse i en terroristorganisasjon og for å ha medvirket til terroren i Paris.

Personen er nå varetektsfengslet, og det er også to menn som er siktet for å ha smuglet Salah Abdeslam fra Paris til Brussel i timene etter terroraksjonen. Abdeslam har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen etter angrepet, og store styrker leter etter mannen.

Molenbeek arnested for islamisme

Både Abdeslam og Abdelhamid Abaaoud, mannen som er beskrevet som «hjernen» bak Paris-angrepet, vokste opp i bydelen Molenbeek i Brussel, kjent som et arnested for militant islamisme.

Abaaoud, en belgisk statsborger med marokkanske røtter, ble drept av fransk politi under en aksjon i Saint-Denis nord for Paris onsdag denne uken.

Mandag ble trusselnivået for Belgia hevet til tre, noe som indikerer en alvorlig trussel. Dagen etter ble de belgiske fotballherrenes landskamp mot Spania avlyst. Les også: Brussel-bydel frykter terrorstempel

Personvernpolicy