«Krigsscener» på sykehusene i Paris

Legene ved flere sykehus i Paris jobber på spreng for å redde livene til kritisk skadde terrorofre. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters / NTB scanpix)
Legene ved flere sykehus i Paris jobber på spreng for å redde livene til kritisk skadde terrorofre. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters / NTB scanpix)

Mange av de overlevende etter terroren i Paris er i dypt sjokk, og skadene deres minner om krigssår, sier sykehusleger som behandler ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det minner om krigsscener, sier Philippe Juvin, som er beredskapssjef på sykehuset Georges Pompidou i Paris.

Over 350 personer ble såret i terrorangrepet i Paris fredag. Rundt en tredel av dem måtte ha intensiv behandling. Søndag kveld var 42 personer regnet som kritisk sårede.

Drapsmennenes kuler flenget opp mager, gjennomhullet brystkasser og førte til store blødninger, skader som er et sjeldent syn utenfor områder med væpnet konflikt, forklarer Juvin, som selv har erfaring fra krigssoner i Afghanistan og andre land.

Gjerningsmennene brukte kalasjnikov automatgeværer, ladd med kuler som er designet for å skade ofrene mest mulig.

Les også: Frykter større motsetninger i Frankrike

Grusomt

– De fleste av de sårede hadde skuddsår som gikk gjennom kroppen. Det var et fryktelig syn, sier en lege ved Lariboisier-sykehuset i den franske hovedstaden.

Åtte av sykehusets tolv operasjonsavdelinger var søndag opptatt. Der jobber kirurgene på spreng med å behandle kjevebrudd, brudd i hodeskaller, øyeskader og andre alvorlige skader.

– Det gir en følelse av store ødeleggelser, sier legen, som ikke ønsker å bli navngitt.

Les også: Fabius: – Bombing i Syria var selvforsvar

Sjokk

Flere leger ble overrasket over hvor dyp sjokktilstand mange av de sårede personene var i da de ankom sykehusene. Flere av dem oppførte seg som om de var dopet ned.

– En 30 år gammel pasient som ble skutt i leveren spurte bare «er det alvorlig», minnes en lege.

– Det er som om de er stive av skrekk. De uttrykker ingen normale følelser, sier beredskapssjef Dominique Pateron ved Saint-Antoine-sykehuset.

En av de største utfordringene for legene er nå å fordele pasienter mellom de ulike sykehusene i Paris for å gi alle størst mulig sjanse til å overleve.

Legene anslår at de fleste av ofrene vil lide av senskader, og at mange av dem må igjennom en rekke operasjoner.

Les også: Fransk antiterroraksjon i flere byer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus