Pariserne forsøker å forstå

<p>Paris er i sjokk og sorg etter terrorangrepet som tok livet av minst 128 mennesker. Foto: AP / NTB scanpix.</p>
Paris er i sjokk og sorg etter terrorangrepet som tok livet av minst 128 mennesker. Foto: AP / NTB scanpix.

Redde, sinte og numne på en gang prøver Paris' innbyggere å få det uforståelige til å gi mening. Og lurer på når de vil føle seg trygge i sin egen by igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redde, sinte og numne på en gang prøver Paris' innbyggere å få det uforståelige til å gi mening. Og lurer på når de vil føle seg trygge i sin egen by igjen.

– I går var det krig i Paris, sier Sylvie Flendere som har bodd i gata bak konsertarenaen Le Bataclan i 40 år.

– Det er vanskelig å finne ord. Paris er en annerledes by i dag enn i går, sier hun mens sirenene fortsatt lyder og tungt bevæpnet politi patruljerer.

128 mennesker ble drept og over 300 såret i terrorangrepene i Paris. Tilstanden er kritisk for over 80 av dem.

Les også: Følg situasjonen i Paris direkte

Blodbad

Minst 87 mennesker ble drept da væpnede menn tok seg inn i Bataclan og ga seg til å skyte mot det unge publikummet. Gjerningsmennene sprengte seg selv i lufta da politiet stormet lokalet litt over midnatt.

Vitner sier at det så ut som et blodbad og en regelrett massakre med utallige døde spredt rundt på gulvet. Lekkasjer fra rettsmedisinerne avslører at angriperne kan ha vært mellom 15 og 18 år.

I tillegg ble minst 40 mennesker drept i seks andre angrep på barer og restauranter som omskapte livlige uteområder i den franske hovedstaden til et kaos av skyting, eksplosjoner, ambulanser og sirener.

Krigserklæring

Ekstremistgruppa IS påtok seg lørdag ansvaret for angrepet, som en rasende Hollande kalte en krigserklæring mot Frankrike.

– Fordi Frankrike ble angrepet på en feig måte, på en skammelig måte, med vold, vil Frankrike være nådeløs i sin reaksjon mot barbarene i Daesh, sa han idet han brukte en vanlig arabisk betegnelse på IS.

– Denne krigshandlingen ble forberedt, organisert og planlagt utenfra og med hjemlig medvirkning som etterforskningen vil finne ut av, fastslo en alvorstynget og tydelig preget fransk president i en tale til det franske folk lørdag.

– Stilt overfor krig må landet gå til nødvendig handling, sa han uten å utdype mer hva han mener med handling.

Skjerper sikkerheten

Det ene europeiske landet etter det andre meldte lørdag om kraftig skjerpet sikkerhet og grensekontroller. Tysklands statsminister Angela Merkel og Storbritannias David Cameron innkalte til krisemøter etter terrorangrepet.

– Dette angrepet er ikke bare rettet mot Frankrike, det er rettet mot oss alle, sier Merkel og lovet å «gjøre alt» for å bistå Frankrike i jakten på de skyldige og i kampen mot terrorisme.

I Berlin satte tysk politi lørdag opp barrikader rundt den franske ambassaden, mens fordømmelsene og solidaritetserklæringene strømmet inn fra hele verden, fra Irans president Rouhani til USAs president Barack Obama.

I Paris våknet folk opp til politisperringer, tusener av soldater og forbud mot alle folkeansamlinger og demonstrasjoner. Skoler og universiteter var stengt, og det er også Eiffeltårnet på ubestemt tid.

Les også: Statsministeren gråtkvalt på pressemøte om Paris-terroren

Det begynner likevel å bli mange stearinlys, blomster og minnekort på Place de la Republique, like ved flere av stedene som kom under angrep fredag kveld.

Skremmende

Alle som bor i Paris, har angrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og andre mål i januar friskt i minne.

– Forrige gang hadde terroristene et klart mål. Nå bare skjøt de mot alt og alle. Det gjør det nesten enda mer skremmende, sier arkitekten Alexandre til NTB ved politisperringen rundt Bataclan.

– Hvor er vi trygge? Hvor er vi utrygge? Det er umulig å vite hvor det skjer neste gang. Og det er jo sånn de skaper redsel hos folk, sier venninnen Nicole og må flere ganger tørke tårer fra kinnene når hun vandrer rundt i nabolaget sitt.

Det var mange mennesker ute i den franske hovedstaden fredag kveld. Det var fotballkamp, det var konsert, det var mildvær og det var helgestart.

– Restaurantene var fulle. Det var god stemning. Og så begynner det å smelle. Bang, bang, bang. Og det er skyting rett bak huset vårt. Fem døde rett bak huset vårt, forteller Nicole, som er musiker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus