Meny

PST frykter angrep på norske asylmottak

Politiet mistenker at brannen på asylmottaket i Munkedal i Sverige 20. oktober var påtent. PST mener det er fare for at også norske asylmottak blir angrepet. Foto: Adam Ihse (TT / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyreekstreme har angrepet flere asylmottak i Europa den siste tiden. PST fastslår at innvandringsmotstandere i Norge kan komme til å gjøre det samme.

Over 20 asylmottak har gått opp i flammer i Sverige i år. Mange av brannene har ifølge svensk politi vært påsatt.

Norske innvandringsmotstandere applauderer brenningen på lukkede Facebook-grupper, skriver TV 2.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er mulig å se lignende hendelser i Norge som i Sverige og andre europeiske land, og peker blant annet på økt aktivitet på høyreekstreme nettsider.

– Det har fremkommet hatretorikk og støtte og oppfordring til skadeverk på asylsøkeres oppholdssted, heter det i trusselvurderingen PST kom med denne uka.

Les også: Politihelikoptre skal overvåke asylmottak i Sverige

– Tidsspørsmål

Tor Bach, redaktør for nettstedet Vepsen, har overvåket høyreekstreme nettsider i flere år, og sier det daglig legges ut meldinger om å skyte asylsøkere og brenne ned asylmottak.

– Det er bare et tidsspørsmål før asylsøkere i Norge blir angrepet, advarer han.

Det er dette PST nå frykter.

– I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger.

PST har tidligere pekt på potensialet for at venstreekstreme miljøer i Norge kan mobiliseres som følge av flyktningkrisen.

– En eskalering av konflikten med det høyreekstreme miljøet kan føre til motreaksjoner og voldelige sammenstøt mellom høyre- og venstreekstremister, heter det i trusselvurderingen.

Les også: Svenske asylmottak holdes hemmelig for å hindre branner

Skadeverk

I Hegra i Stjørdal kommune ble det tidligere aldershjemmet Hegratunet, som kan være aktuelt å ta i bruk som asylmottak, natt til søndag utsatt for skadeverk

Sprinkleranlegget var tappet for vann, vasker i kjelleren var tettet slik at det ble oversvømmelse, og brannvarslere var fjernet, skriver Adresseavisen.

Politiet fikk melding om skadeverket klokka 0.28, men vet ikke hvem som står bak.

– Vi er interessert i tips om noen har sett aktivitet i området tidligere på kvelden, sier operasjonsleder Monica Ravlo i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Hegratunet skal ifølge Trønder-Avisa ha tilbudt kommunen 40 plasser for mindreårige asylsøkere.

Les også: Påsatte branner skaper redsel i Ulsteinvik

Raser

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) setter ødeleggelsene i sammenheng med planene om å etablere et mottak for enslige asylbarn.

– Man kan mene hva man vil om den tilstrømmingen vi nå opplever av asylsøkere og flyktninger. Men samme hva man mener, så er det liten tvil om at de som kommer, har det verre enn oss. Jeg synes det er veldig synd hvis det første 40-50 krigsherjede ungdommer skal høre, er at noen prøvde å ødelegge den boligen som skulle gi dem ly og trygghet , sier Vigdenes til VG.

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur fra Høyre reagerer også etter nyheten om hærverket, og sier han forventer nulltoleranse fra politiet mot denne typen handlinger.

– Både bosetting og integrering skal skje i kommunene. Det forebyggende arbeidet mot høyreekstremisme er avgjørende. Her har både lokalpolitikere og politiet et viktig ansvar for å få på plass gode tiltak, sier han til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus