Gisseltakere krever 181 millioner kroner for Sekkingstad

Dette er den første videoene av Kjartan Sekkingstad og de andre gislene, som Abu Sayyaf-geriljaen publiserte etter kidnappingen.

Gisseltakerne som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad fanget på Filippinene, krever i en ny video over 180 millioner kroner for å løslate ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sekkingstad ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, fra Oceanview Marina på øya Samal sør på Filippinene natt til 22. september.

I den 90 sekunder lange videoen, som Bergens Tidende fant på nettet tirsdag, ber tre av de fire gislene på nytt for sine liv og leser opp gisseltakernes krav om løsepenger.

Kravet lyder på 1 milliard peso for hver av dem, noe som tilsvarer rundt 181 millioner norske kroner.

Trues

Sekkingstad trues i videoen av en mann med en stor kniv.

– Jeg er Kjartan Sekkingstad, jeg har det foreløpig OK, men jeg blir holdt som gissel for 1 milliard pesos, sier den 56 år gamle nordmannen i videoen.

– Vær så snill, vær så snill å ta denne gruppen og deres krav på alvor, for de er farlige, de mener alvor, sier Sekkingstad.

De to canadierne gjentar det samme, mens gisseltakerne truer dem etter tur med en stor jungelkniv.

På slutten av videoen understreker mannen som holder kniven at de mener alvor med trusselen.

– Dersom dere ikke imøtekommer våre krav, vil de bli drept, roper han på dårlig engelsk.

Les også: Slik jobber filippinske myndigheter for å få gislene frigitt

Abu Sayyaf-fløy

Sekkingstad og de øvrige gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS).

Ifølge asiatiske medier ledes den såkalte Tanum-fløyen av Muamar Askali. Det er uklart om han er identisk med mannen i videoen.

Gisseltakernes gruppe er oppkalt etter en landsby i provinsen Sulu rundt 1.400 kilometer sør for Manila. Gislene holdes imidlertid trolig i Patikul-området på øya Jolo i samme provins.

Les også: Viser fram bilder av norsk gissel på Filippinene

Overvåkningsvideoen viser øyeblikket nordmannen blir tatt til fange (artikkelen forsetter videre under videoen):

Fikk løsepenger

Tanum-gruppen skal tidligere ha stått bak en rekke bortføringer, blant annet av de to tyske statsborgerne Stefan Viktor Okonek og Henrite Dielen i april. De to ble løslatt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort beløp i løsepenger.

En talsmann for Abu Sayyaf hevdet etter løslatelsen at kravet om 250 millioner pesos i løsepenger, rundt 45 millioner kroner, fullt ut ble innfridd, og gisseltakerne viste også fram bilder av bunker med pengesedler.

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å betale løsepenger til gisseltakere.

– Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) i september.

Les også: Familien til bortført nordmann i sjokk

Ikke informasjon

Pressetalsmann Antonio Rivera i det regionale politiet på Filippinene var ikke kjent med den nye videoen tirsdag.

– Vi har ikke informasjon om noen nye bilder etter den første videoen som ble publisert, sier han til Bergens Tidende.

Rivera kan ikke svare på om det er kontakt mellom gisseltakerne og myndighetene i saken.

– Jeg har ikke noen informasjon om eventuelle forhandlinger. Det jeg kan sier at gisseltakerne ikke har kontaktet gisseltakernes familier eller de ansatte ved Oceanview Resort, sier han.

Kidnappingen på Filippinene:

* Natt til tirsdag 22. september ble nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra samt to canadiske menn og en filippinsk kvinne bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene .

* Sekkingstad har bodd i landet i rundt 15 år og er daglig leder for feriestedet.

* Ifølge filippinske etterretningskilder ble de fire bortført av islamistgruppen Abu Sayyaf, som skal være i forhandlinger med en ikke navngitt ambassade.

* Abu Sayyaf la mandag ut bilder av gislene på en Twitter-konto.

* Samme gruppe skal i april ha stått bak bortføringen av to tyske statsborgere, som ble frigitt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort beløp i løsepenger.

Personvernpolicy