Åpen for alle - alltid

Rakettangrep mot eksiliranere i Bagdad

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 15 raketter slo torsdag ned nær en leir som huser medlemmer av en iransk eksilgruppe tett ved flyplassen i Bagdad i Irak. Ifølge ubekreftede meldinger skal opptil 20 ha blitt drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rakettene ble skutt fra Bakriya-området 6 kilometer nordøst for flyplassen, men det er ikke kjent hvem som står bak, sier en talsmann for den irakiske regjeringshæren, brigadegeneral Yahya Rasool.

Irakisk politiet opplyser at seks Katjusja-raketter landet innenfor gjerdet som omgir flyplassområdet, men uten å forårsake skade. Seks andre raketter landet inne eksil-iranernes leir, som ligger i den tidligere amerikanske militærbasen Camp Liberty.

Ifølge en talsmann for eksiliranerne i leiren ble flere drept i angrepet, men kan ikke si hvor mange.

UNHCR fordømmer

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres fordømmer angrepet, men har ingen bekreftede opplysninger om drepte eller sårede.

– Dette var en ytterst beklagelig handling og jeg er svært bekymret over den skade dette har påført innbyggerne i Camp Liberty, sier Guterres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber irakiske myndigheter gjøre alt for å ta seg av de sårede, og for å finne og stille angriperne til ansvar.

Kjempet på irakisk side

Ifølge UNHCR befinner det seg rundt 2.200 medlemmer av den iranske eksilgruppa Mujahedin-e-Khalq (MEK) i Camp Liberty.

Den islamsk-marxistiske gruppen ble dannet på 1960-tallet og deltok aktivt på ayatolla Khomeinis side under revolusjonen i Iran på 1970-tallet.

Etter ha røket uklar med Khomeini ble MEK tvunget i eksil og slo seg ned i Irak og under krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet kjempet de på irakisk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bisto Saddam

På 1990-tallet bisto MEK ifølge amerikanske myndigheter, internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch, kurdiske ledere og ofre, flere ledende Irak-eksperter og irakiske sikkerhetskilder Saddam Hussein med å slå ned opprør, både i det kurdiske Nord-Irak og blant sjiamuslimer sør i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Detaljer om MEKs deltakelse har blant annet kommet fram i rettsoppgjøret etter Saddams fall i Irak.

Gruppen, som har gått under en rekke navn og forkortelser, har stått bak drap på amerikanske sivile og militære og var å finne på USAs lise over terroristorganisasjoner fra 1997 til 2012.

Gruppens medlemmer er i dag uønsket både i Irak og Iran.