Uviss skjebne for jordskjelvofre i isolerte områder

Redningsarbeidere bærer ut en skadd jente i Jalalabad i Afghanistan etter jordskjelvet. Foto: Parwiz (Reuters / NTB scanpix)
Redningsarbeidere bærer ut en skadd jente i Jalalabad i Afghanistan etter jordskjelvet. Foto: Parwiz (Reuters / NTB scanpix)

Mange mennesker kan ha blitt fanget under sammenraste bygninger i jordskjelvet i Pakistan og Afghanistan. Redningsmannskap var tirsdag på vei ut til de isolerte områdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan har satt inn militære helikoptre for å nå frem til avsidesliggende områder der det ifølge nyhetsbyrået DPA kan ligge tusenvis av mennesker under ruinene. Helikoptrene blir brukt til å evakuere ofre til provinshovedstaden Peshawar.

Afghanistankomiteen har flere kontorer i den afghanske Badakhshan-provinsen, der jordskjelvet hadde sitt episenter.

– Antallet døde vil antakelig bli langt høyere enn rapportert foreløpig, sier landdirektør Terje Watterdal til NTB på telefon fra Kabul.

Les også: Taliban vil ikke hindre hjelp til jordskjelvrammede

– Verre i 2005

– Både topografien og sikkerhetssituasjonen gjør området vanskelig tilgjengelig, ifølge Watterdal, som likevel ikke tror at skadeomfanget blir på samme nivå som under jordskjelvet i Kashmir i 2005, da over 70.000 mennesker omkom.

Så langt er dødstallet på litt over 300 i de to landene. Jordskjelvet i 2005 hadde en styrke på 7,6, mens mandagens skjelv ble målt til 7,5.

Det at episenteret lå langt under bakken, taler for mindre skader enn for ti år siden.

Skolejenter omkom

Blant de omkomne er tolv skolejenter som ble trampet i hjel da det brøt ut panikk på en skole i Taloqan i Afghanistan. 39 andre jenter ble skadd i kaoset som oppsto da de forsøkte å komme seg ut idet skjelvet rammet.

På afghansk side av grensen er Taliban-opprørere aktive i mange av de rammede områdene, noe som er en stor utfordring for hjelpearbeidet.

Taliban selv oppfordrer hjelpeorganisasjoner til å levere nødhjelp og lover at de skal få all hjelp de måtte trenge fra gruppens krigere.

– Det islamske emiratet (Taliban) ber hjelpeorganisasjoner om ikke å holde tilbake levering av telt, mat og medisinske forsyninger til ofre for jordskjelvet, skriver gruppen på sin nettside.

Les også: Her rammer jordskjelvet TV-studioet

Ingen kontakt

Ifølge afghanske myndigheter har skjelvet forårsaket store skader i Badakhshan, så vel som i naboprovinsene Takhar og Kunar. Telefonlinjer er brutt og veier ødelagt.

På pakistansk side av grensen har myndighetene ikke greid å få kontakt med ledere i Kohistan-distriktet i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, der det bor om lag en halv million mennesker. Skjebnen deres er derfor uviss.

I andre områder hjelper både barn og eldre med å grave i ruinene i et desperat forsøk på å finne overlevende.

Skjelvets episenter ligger i Hindu-Kush-fjellene om lag 25 mil fra Afghanistans hovedstad Kabul. I Pakistan er de fleste omkomne funnet i fjellområdet Malakand.

Kaldt vær

Tusenvis av mennesker sov natt til tirsdag utendørs i frykt for nye skjelv. Temperaturen i området er nær frysepunktet.

De kraftige rystelsene var merkbare nordvest i India, men ikke i Nepal lenger øst. Der omkom 9.000 mennesker, og 900.000 hjem ble ødelagt i et kraftig jordskjelv i april i år.

Den fjellrike regionen har høy seismisk aktivitet, og jordskjelv inntreffer jevnlig som følge av at det indiske subkontinentet presses inn i eller under den eurasiske landmassen. Slike tektoniske plateforskyvninger kan utløse enorme og ødeleggende jordskjelv.

Ifølge en oversikt på nettstedet earthquaketrack.com har det vært fem jordskjelv i Badakhshan-provinsen i Afghanistan den siste uka, elleve den siste måneden og 121 hittil i år.

Les også: Dødstall stiger fortsatt etter jordskjelv i Afghanistan

Personvernpolicy