Fortsatt kaotisk seks måneder etter storskjelvet

Arbeidene med å gjenreise infrastrukturen i Nepal tar tid. Her et arbeidslag som skal bygge opp en bro slik at unge igjen kommer seg på skolen.
Arbeidene med å gjenreise infrastrukturen i Nepal tar tid. Her et arbeidslag som skal bygge opp en bro slik at unge igjen kommer seg på skolen. Foto: Gurufoto/Plan International
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et halvt år etter det kraftige jordskjelvet rammet Nepal mangler én million barn en trygg skole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

25. april ristet et jordskjelv Nepal langt inn i grunnvollene. Skjelvet målte 7,9 på Richters skala og tok livet av nesten 10.000 mennesker.

Bakgrunn: Vanskelige forhold for hjelpearbeiderne

FN har anslått av omtrent åtte millioner personer ble rammet av skjelvet. Blant dem var svært mange barn som fikk skolene sine ødelagt.

Plan International anslår at så mange som én million barn fortsatt ikke har en skole å gå til.

Ødelagt

Generalsekretær i Plan International, Kjell Erik Øie var i forrige uke på besøk i Nepal og så selv at de massive ødeleggelsene fortsatt er synlige.

– Nye hus må bygges opp, og de som mistet alt må få bistand til å komme seg på fote igjen. Jeg så hvor mye som er gjort, hvor mange som har bidratt, men også hvor mye som gjenstår, skriver Øie i en pressemelding.

Generalsekretær Øie sier blant annet at det er nødvendig å erstatte de 285 midlertidige skolebyggene med permanente løsninger, helst før vinteren kommer til Nepal. Ifølge Plan International ble 35.000 klasserom ødelagt i skjelvet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge gir 30 millioner i nødhjelp til jordskjelv-hjelp

Stort behov

Nepals hovedstad Katmandu fikk i tiden etter katastrofen mest oppmerksomhet i internasjonal presse, men det var distriktene som fikk den hardeste medfarten.

– Blant annet gjelder dette store deler av distriktene Sindhulapchowk og Dolakha, der Plan arbeider. I store områder her ble nesten alle hus og bygninger alvorlig skadet eller helt ødelagt, skriver kommunikasjonsrådgiver i Plan, Silje Budeng i en epost til ABC Nyheter.

Norske myndigheter bevilget 30 millioner kroner i nødhjelp de første dagene etter. Plan Norge fikk ikke av disse midlene, men fikk fem millioner kroner i juni i forbindelse med en internasjonal giverkonferanse.

Fortsatt er behovet for oppbygging og penger stort for at Plan skal kunne fortsette sitt arbeid, ifølge Budeng.

– I årene som kommer vil det bli et enormt behov for midler til gjenoppbygging, skriver hun.