Tyrkias helseminister: 86 drept i Ankara-angrep

I en video publisert av nyhetsbyrået Dokuz8 kan man se en eksplosjon gå av midt under fredsmarsjen. Se video. 

Så mange som 86 personer ble drept i terrorangrepet i Ankara lørdag, opplyser Tyrkias helseminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

62 mennesker ble drept på stedet, og ytterligere 24 døde senere på sykehus, opplyste helseminister Mehmet Muezzinoglu lørdag ettermiddag.

186 mennesker ble såret i angrepet, som tyrkiske myndigheter beskriver som en terrorhandling.

Det er ikke meldt at norske borgere er rammet, men Utenriksdepartementet jobber med å undersøke situasjonen.

Flere hundre mennesker hadde samlet seg ved sentralbanestasjonen i den tyrkiske hovedstaden for å delta i en fredsdemonstrasjon da to bomber gikk av med kort tids mellomrom midt i mengden.

Les også: Tyrkisk-norske Elisabeth var ti minutter fra Ankara-angrepet

– Massakre

Marsjen var arrangert av flere organisasjoner på den tyrkiske venstresiden. En video delt på sosiale medier viser unge menn og kvinner som synger og danser og holder opp bannere da de plutselig blir slått i bakken av en voldsom eksplosjon.

– En massakre, sier Ertudrul Kürkcü som er parlamentariker i det kurdiskvennlige partiet HDP til TT på telefon fra Ankara.

Mange mennesker ble liggende blodige på bakken, mens folk strømmet til for å hjelpe sårede vekk fra plassen. Bilder viser også flere gjenopplivingsforsøk og ofre med store skader.

– Mange mennesker blør, og ambulansene kommer veldig sent, sier Kürkcü og føyer til at han også har sett et barn blant ofrene.

– Jeg så ei jente i seks-sjuårsalderen som lå død på bakken, helt dekket av blod. Det er det tristeste øyeblikket i hele mitt liv, sier han.

Tyrkiske myndigheter har nedlagt forbud mot å vise videoer hvor man kan se eksplosjonen på sosiale medier.

Les også: UD: Ingen nordmenn meldt skadd i angrepet

Skjøt i luften

I den kaotiske situasjonen som oppsto etterpå, avfyrte politiet skudd i luften for å spre demonstranter som hadde samlet seg. Demonstrantene ropte slagord mot politiet og kalte dem «mordere». Mengden løste seg etter hvert opp etter at politiet grep inn, ifølge en journalist fra AFP.

Angrepet skjer få uker før Tyrkia skal holde valg på ny nasjonalforsamling. Regjeringen sier det dreier seg om et terrorangrep, og at man etterforsker vitneopplysninger om at en selvmordsbomber sto bak. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret.

Statsminister Ahmet Davutoglu innkalte lørdag landets sikkerhetssjefer til krisemøte, og president Recep Tayyip Erdogan avbrøt en reise til Istanbul og returnerte til Ankara.

Erdogan anmodet befolkningen om å stå samlet i solidaritet, og sa at de som står bak, er ute etter å så splid i det tyrkiske samfunnet.

Les også: Jagland fordømmer angrep i Ankara

Prokurdisk parti rammet

Arrangørene av marsjen var regjeringsmotstandere på den tyrkiske venstresiden, blant dem det prokurdiske partiet HDP. Marsjen skulle markere avstand til volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og den tyrkiske PKK-geriljaen sørøst i Tyrkia.

Partiet mener selv at deres medlemmer var målet for angrepet. I en uttalelse skriver de at bombene gikk av i HDPs kortesje i demonstrasjonstoget. Lignende vitneopplysninger formidler den sosialdemokratiske politikeren Evin Cetin til TT.

HDPs partileder Selahattin Demirtas kaller angrepet en massakre og beskriver det som skjedde, som ondskapsfullt og barbarisk. Han trekker paralleller til bombingen av en HDP-samling i juni og en bombing i juli i byen Suruc ved den syriske grensen der 33 unge prokurdiske aktivister ble drept.

Kamp om stemmer

Tyrkia la våpenhvilen med PKK på is etter at HDP sikret seg 80 plasser i nasjonalforsamlingen under valget i juni.

PÅ grunn av HDPs framgang mistet regjeringspartiet AKP det rene flertallet i nasjonalforsamlingen og har ikke greid å danne en regjering med parlamentarisk flertall.

Det er utlyst nyvalg i november.

SE VIDEO: Det oppstod kaos etter eksplosjonene

Personvernpolicy