OECD: – Flyktningkrisen savner sidestykke

En politimann følger med mens en ny gruppe krysser grensen mellom Ungarn og Østerrike mandag.
En politimann følger med mens en ny gruppe krysser grensen mellom Ungarn og Østerrike mandag. Foto: David W Cerny / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europa har kapasitet til å håndtere de mange flyktningene som kommer til kontinentet, mener OECD. Organisasjonen mener flyktningene kan bli viktige bidragsytere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Integrering koster store summer til å begynne med, men dersom politikken blir riktig formet og gjennomført, vil det gi bedre utsikter for samfunnet, sa generalsekretær Angel Gurría i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling på en pressekonferanse tirsdag.

Her presenterte han OECDs årlige migrasjonsrapport og la også fram et eget notat om flyktningsituasjonen i Europa.

Lær av historien

OECD anerkjenner at dagens flyktningkrise er historisk i sitt omfang. Men samtidig er det mange likheter med tidligere flyktningkriser, skriver organisasjonen, som også påpeker at kontinentet er bedre rustet til å ta imot flyktninger enn tidligere.

I rapporten vises det til at europeiske land siden midten av forrige århundre har evnet å ta imot store grupper av nye innbyggere. Den peker på situasjonen i Tyskland og Polen etter andre verdenskrig, men også tilstrømmingen til for eksempel Frankrike og Portugal etter at koloniveldet ble avskaffet. Krigene på Balkan er et annet eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I alle disse tilfellene ble europeiske land først tatt på sengen, men har generelt vært i stand til å håndtere situasjonen med suksess og har i stor grad integrert migrantene, heter det i rapporten.

OECD oppfordrer derfor europeiske land til å lære av denne erfaringen, og også se til at man ikke gjentar feil man har gjort før.

Les også: UDI skal innkvartere 1000 asylsøkere i Stokke

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilpasse tiltakene

OECDs generalsekretær Gurría mener europeiske land må heve blikket fra den akutte situasjonen og styrke arbeidet for å integrere flyktningene.

– Man må tilpasse integreringen til ulike flyktninggrupper, understreker han, og advarer landene mot engros-løsninger. Løsningene må tilpasses den enkeltes utdanningsnivå, familiesituasjon og annen bakgrunn.

– Alle innvandrere må få bygge opp nødvendige ferdigheter, og aller mest avgjørende er språk, understreket Gurría.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten bes landene om å lage systemer for å anerkjenne og bygge videre på utdanningen flyktningene og asylsøkerne har fra før, slik at de får ferdigheter tilpasset hva arbeidsgiverne trenger.

Les også: UDI ber folk bosette asylsøkere som venter

Ulike folk, nye ruter

OECD-rapporten påpeker at Europas asylsystem nå blir spesielt utfordret fordi mangfoldet av folk som kommer er så stort, både med hensyn til bakgrunn, opprinnelsesland og motivasjon for å reise. Ulike grupper søker seg til ulike EU-land. Den store variasjonen gjør det vanskeligere å avgjøre asylsøknader raskt.

Dessuten er det dannet nye flyktningruter, som gjør at strømmen kommer til land som ikke er vant til å håndtere en slik situasjon. OECD ber EU om å gi disse landene økonomisk og teknisk støtte.

Organisasjonen oppfordrer for øvrig EU om å bli enige om en liste over «trygge land», hvor innbyggerne ikke trenger beskyttelse, og jobbe for å redusere tilstrømmingen av folk fra disse landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At det kommer svært mange enslige mindreårige asylsøkere er en spesiell utfordring nå, påpeker OECD.

Les også: Politiet: – Forbudt å hjelpe flyktninger over grensen

Bedre framtid

Gurría understreker at det aller beste er å unngå slike flyktningkriser, ved å skape utvikling og stabilitet i områdene i verden der flyktningene kommer fra.

Alt i alt konkluderer han i en optimistisk tone:

– Vi kan gjøre denne krisen til et økonomisk, finansielt og sosialt overskudd. Vi bør arbeide for å sikre en bedre framtid for dem, og samtidig bedre våre egne samfunn, konkluderte han.