Meny

Flyktninghjelpen: – Folk har innsett alvoret

De humanitære organisasjonene opplever stor pågang fra folk som vil hjelpe syriske flyktninger. Her ankommer en mor og hennes barn den greske øya Lesbos. Foto: Dimitris Michalakis / Reuters
De humanitære organisasjonene opplever stor pågang fra folk som vil hjelpe syriske flyktninger. Her ankommer en mor og hennes barn den greske øya Lesbos. Foto: Dimitris Michalakis / Reuters
Den økende flyktningkrisen i Europa gir større pågang hos de humanitære organisasjonene. Flere millioner er kommet inn, og kleslagrene fylles opp.

Hundretusenvis er på flukt fra borgerkrigen i Syria, og grusomme bilder viser hvordan mange omkommer i forsøket på å nå Europa.

Bildene av en tre år gammel syrisk gutt som ble skylt i land på en strand i Tyrkia, har blitt selve symbolet på katastrofen.

De humanitære organisasjonene opplever stor pågang fra mennesker som vil hjelpe, enten med økonomiske bidrag eller som frivillige.

– Folk har virkelig innsett alvoret. De ønsker ikke lenger å se på, men å bidra, sier Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til NTB.

Les også: Fastlåst situasjon ved flyktningtoget i Ungarn

Mer enn fem millioner

Bogsnes sier mange som tar kontakt, vil vite hvordan de kan hjelpe syriske flyktninger.

– Vi opplever enorm pågang fra folk som vil hjelpe. De lurer på hvordan de kan hjelpe, både sør og øst i Europa og i Norge, sier hun.

Siden Røde Kors begynte sin innsamling forrige mandag, har de fått inn 5,3 millioner kroner. Én million ble samlet inn det første døgnet.

– Det er veldig godt sammenlignet med lignende aksjoner tidligere, sier Nicole Portheim.

Les også: Egeland ber om 3 milliarder til Syria-flyktninger

Hun mener giverviljen blant folk er stor og sier trafikken på deres nettsider har gått voldsomt opp de siste dagene.

En artikkel på nettsiden til Røde Kors om hvordan man kan hjelpe flyktningene har skapt stort engasjement, og Portheim opplyser om at de ikke har hatt lignende trafikk på en enkeltsak siden 22. juli.

Les også: Druknet gutt gir dystert bilde av flyktningkrisen

– Voldsom økning

Redd Barna har på sin side samlet inn rundt 1,5 millioner kroner den siste halvannen uken.

– Folk gir, og de gir mer enn vanlig på innsamlingssteder. Det er et helt tydelig engasjement, og folk ønsker å bidra, sier Kristina Høyer i Redd Barna.

Tom Hjertholm i Norsk Folkehjelp sier de får så mye klær at de ikke klarere å håndtere alt.

– Vi har hatt en voldsom økning. Det har vært så mye at vi må bremse siden vi ikke klarer å ta imot alt som kommer til mottakene våre. Det viktige nå er penger, så vi kan gi det som trengs, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus